Druga strana praznika: Pirotehnika ugrožava ljude, a životinje stradaju od stresa

Dolazak novogodišnjih praznika svake godine obilježi pojačana nabavka i upotreba petardi i drugih pirotehničkih sredstava, čime se narušava javni red i mir, uznemiravaju građani, ugrožavaju životinje, a nisu rijetki slučajevi povređivanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Upotreba pirotehnike tijekom prosinca i siječnja prethodnih godina mnogima je nanijela ozbiljne ozljede, naročito osobama mlađe životne dobi, te stoga nadležni organi apeliraju na građane da predstojeće praznike proslave bez upotrebe tih opasnih sredstava.

U Kantonu Sarajevo (KS), ali i u nekim drugim kantonima u BiH, posjedovanje, paljenje, ustupanje, prodaja, kupovina i nuđenje petardi, kao i drugih pirotehničkih sredstava, bez odobrenja nadležnog organa, prekršaj je propisan Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira.

– Kazne u Sarajevu od 300 do 1.200 KM –

U navedenim slučajevima u Kantonu Sarajevo (KS) su predviđene kazne za učinitelje od 300 do 900 KM, a za roditelje – usvojioce, odnosno staraoce maloljetnih prekršitelja, prekršajne sankcije su od 400 do 1.200 KM.

“Da bi se ova štetna i opasna pojava preduprijedila i izbjegle neželjene posljedice, Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo će preduzeti planske mjere i radnje kroz angažiranje policijskih službenika u uniformi i građanskim odijelima na lokacijama gdje se može očekivati preprodaja i upotreba ovih sredstava. Također, u suradnji sa nadležnim inspekcijama provodit će se aktivnosti u cilju preventivnog djelovanja i onemogućavanja preprodaje ovih sredstava, uz prouzimanje zakonskih mjera prema osobama koje se bave istim”, istaknuli su iz MUP-a KS.

Uprava policije apelira na građane, a posebno na roditelje, da poduzmu sve kako bi se korištenje pirotehničkih sredstava izbjeglo, a time i spriječilo eventualno povređivanje osoba, kao i sve druge neželjene posljedice do kojih dolazi korištenjem pirotehničkih sredstava.

– Ugrožene i životinje –

Od petardi i drugih pirotehničkih sredstava često stradaju životinje, posebno kućni ljubimci, koji se strahovito uznemire i pokazuju simptome paničnog napada. Obzirom da praznici traju nekoliko tjedana, kućni ljubimci su izloženi stresnoj situaciji jedan duži period. Psi bježe od straha, a u nekim slučajevima i nastradaju u naletu vozila. “Za nas, ljude, kraj godine je obilježen praznicima, poklonima, lijepim stvarima, a za životinje, posebno one gradske, je to možda i najteži period u godini.

Razlog tome su petarde, prskalice, rakete, vatrometi bez kojih je kraj godine u našem podneblju, nažalost, nezamisliv.

Upotreba ovih manjih eksplozivnih naprava možda u pojedinim ljudima može da probudi adrenalin, osjećaj ugode i zabave, ali za životinje to su samo negativne emocije, šok i rastresenost”, istaknula je Marela Zubić, osnivačica Facebook stranice “Čarobne šapice”.

Stranicu “Čarobne šapice” pokrenula je iz želje i potrebe da pomogne svim životinjama kojima je pomoć ljudi potrebna, a poseban apel je uputila povodom predstojećih praznika upozorivši kako pirotehnička sredstva mogu da izazovu i dovedu do ne samo tjelesnih ozljeda već i do stresa i velike uznemirenosti životinja.

“Često iste mogu dovesti i do životne ugroženosti životinja ili, pak, da ostave dugotrajne posljedice po zdravlje. Nerijetki su slučajevi srčanih udara, opekline, rane nastale usljed korištenja petardi. Naravno, nisu samo ulične životinje te koje proživljavaju u ovom periodu šok od količine buke i neugode izazvane upotrebom pirotehničkih sredstava, isto osjećaju i naši kućni ljubimci, članovi naših obitelji.

Velika količina straha i stresa koje životinje proživljavaju zbog ovolike buke i nelagode može dovesti i do toga da, recimo, naši ljubimci u šetnji od panike pobjegnu od svojih vlasnika i nikada se više ne vrate, čak i stradaju ili budu teško životno ugroženi. Ono što ne želiš da učiniš sebi, nemoj ni drugom, ali ni životinji. Svi životi na planeti su jednako vrijedni”, poručila je Zubić.

– Apel o potpunoj zabrani upotrebe pirotehnike –

Sve je više apela udruženja za zaštitu životinja i veterinara o potpunoj zabrani upotrebe pirotehničkih sredstava. U Hrvatskoj je Udruga “Prijatelji životinja” ovog tjedna  zatražila potpunu zabranu upotrebe pirotehničkih sredstava kategorije F2 i F3 tokom cijele godine, navodeći da je više od 30.000 građana potpisalo peticiju za zabranu petardi.

Zagrebačka policija upozorila je nedavno javnost da se pirotehnička sredstva F2 i F3 kategorije, koja u sebi sadrže znatnije količine eksplozivne supstance, smiju prodavati samo starijima od 18 godina u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja i to isključivo u specijalizovanim prodavaonicama.

Prema Zakonu o zaštiti životinja, zabranjeno je bacanje petardi ili drugih pirotehničkih sredstava na životinje, za šta je propisana kazna od 2.600 do 7.900 KM.