Home > Svijet > Druga skupina Hrvata stigla iz Gaze: ‘To nije rat, to je masakr’

Druga skupina Hrvata stigla iz Gaze: ‘To nije rat, to je masakr’

Tako u Hrvatsku stižu svih 22 hrvatskih državljana koji su se u Gazi prijavili za pomoć i za evakuaciju. Iako je prvotno na popisu bilo njih 23, jedna žena je odustala

Druga grupa hrvatskih državljana evakuiranih iz Pojasa Gaze sinoć je krenula iz Egipta prema Hrvatskoj, gdje dolaze danas. Kao i prvu skupinu, i njih su na granici Gaze i Egipta dočekali djelatnici hrvatskog veleposlanstva u Kairu te preuzeli skrb o njima do leta prema Europi.

Tako u Hrvatsku stižu svih 22 hrvatskih državljana koji su se u Gazi prijavili za pomoć i za evakuaciju. Iako je prvotno na popisu bilo njih 23, jedna žena je odustala. Navodno je jedna žena s hrvatskim državljanstvom poginula, kao i njezin suprug te njegova obitelj, što se doznalo tek iz informacija koje je rekla jedna od evakuiranih.

Prije toga ta žena nije kontaktirala hrvatske vlasti niti je zatražila pomoć.  Teško je znati sa sigurnosti koliko je točno hrvatskih državljana u toj enklavi, ali službena brojka kaže da ih je u Palestinskoj Samoupravi 48. Kako situacije eskalira, broj onih koji se javljaju – a komunikacija je izuzetno otežana – raste pa se tako još njih 10 prijavilo za odlazak iz Gaze.

– Hvala Bogu što smo stigli. Prošli smo užas. Situacija je loša, nema ništa – goriva ni hrane. To nije rat, to je masakr, protiv djece i civila, rekao je jedan od evakuiranih za HRT.

Večernji list