Druga biciklijada na kraškim poljima

IZVORNI TEKST

 

Biciklisti dali svoj doprinos promociji i valorizaciji kraških polja oko Bosanskog Grahova

 

Bosansko Grahovo, 2. 5. 2022. godine

 

Biciklijada koju su u prvog maja organizovali Ornitološko društvo Naše ptice i Opština Bosansko Grahovo, uz podršku BK“ Livno“ i „Stur.ba“, privukla je veliki broj učesnika iz Bosanskog Grahova i susednog Livna.

Više od 20 iskusnih biciklista iz Livna i Bosanskog Grahova revijalnom vožnjom kroz Grahovsko, Resanovačko, Marinkovačko i Pašića polje dalo je svoj doprinos promociji i valorizaciji prirodnih  turističkih vrijednosti ove prirodnim ljepotama bogate, ali izrazito nerazvijene opštine na krajnjem jugozapadu Bosne i Hercegovine. 

Nakon prošlogodišnje vožnje u sjevernom dijelu Livanjskog polja, biciklisti su ove godine imali priliku da upoznaju još neke od najljepših predjela grahovske opštine- kraška polja Grahovsko, Resanovačko, Marinkovačko i Pašića polje. U Resanovačkom polju i na njegovom obodu nalazi se 5 ponorskih pećina koje se nalaze na različitom relativnim visininama u odnosu na ravan polja. Svojom ljepotom i bogatstvom pećinskog nakita naročito se ističu Ledenica i Čađava pećina. 

“Organizacijom ovog događaja željeli smo da podržimo lokalno stanovništvo i promovišemo zdrav način života, rekreaciju, razvoj turizma i održivo korišćenje prirode, ali i da učesnike biciklijade upoznamo sa kraškim fenomenima, prirodnim ljepotama grahovskog kraja, ugrožavajućim faktorima i potrebama zaštite ovih bisera prirode”, istakao je Goran Topić iz Ornitološkog društva Naše ptice.

„Iako se biciklizmom rekreativno bavim oko 6 godina i dobro poznajem ovaj dio Županije, ovim područjem  i  rutom nisam nikad  prošla kao ni kolege biciklisti. Malo gdje u državi na toliko malom prostoru ima toliko raznolikosti i prirodnih ljepota, ali su bez razloga zapostavljeni. Ova manifestacija nije samo rekreativna nego i edukativna i rado smo se opet vratili i družili, ali i nešto novo naučili. Sama etapa koju smo odvezli duga je 35.5 km i okarakterizirana je srednje zahtjevnom, a vodila je kroz područje i sela koja nikad nismo odvezli, ali uz volju, trud i druženje savladane su sve prepreke (makadam, cesta, polje i nešto uspona!). Zahvaljujem se osobno, ali i u ime ekipe Ornitološkom društvu „Naše ptice“, te „Stur.ba canoe and birdwatching“ na gostoprimstvu, druženju i pozivu. Bilo nam je divno i jedva čekamo  novo druženje. I na samom kraju ponosna sam na sebe jer sam jedina žena koja je bila sudionica ove biciklističke utrke. U nadi da će ubuduće biti i veći broj jer dobar glas daleko se čuje“, istakla je Suzana Krezo, učesnica ove, ali i prošlogodišnje revijalne vožnje.

Osim cikloturizma, veliki turistički potencijal ovog kraja predstavlja i bogata ornitofauna. Zanimljivo je istaći da je po nekim istraživanjima upravo posmatranje ptica (Birdwatching) jedna od najbrže rastućih grana turizma na svijetu. Na grahovskim poljima do sada je zabilježeno više od 130 vrsta ptica, od kojih su neke veoma ugrožene, zbog čega je svjetska organizacija BirdLife International ovo područje nedavno uvrstila na listu Područja od međunarodnog značaja za ptice i biodiverzitet (IBA područja).

“U cilju promocije kraških polja i njihovog živog svijeta, kao i tradicionalnog načina života na njima, organizovali smo prošle godine nagradni fotokonkurs sa četiri teme: kraška polja i voda, kraška polja i ljudi, samonikle biljke kraških polja i divlje životinje kraških polja, a dvadeset nagrađenih fotografija prikazali smo posetiocima ove manifestacije”, rekla je Biljana Topić iz OD Naše ptice 

Biciklijada je odražana u sklopu prvomajske sportsko- turističke manifestacije “Vratimo sport u Grahovo”  koju Opština Bosansko Grahovo organizuje drugi put za redom. Osim revijalne vožnje, održane su i ulične trke za predškolce, osnovce, juniore i seniore, kao i turniri u malom fudbalu, balotama i basketu. U revijalnom i takmičarskom dijelu sudjelovalo je više od 150 učesnika, među kojima i najbolji juniorski trkači iz Bosne i Hercegovine.

  • Nagradni fotokonkurs “Kraška polja Bosne i Hercegovine 2021” realizovan je u okviru projekta “Kraška polja 3+ Podrška zaštiti i održivom regionalnom razvoju Livanjskog i Duvanjskog polja”, koji su OD Naše ptice implementirale u partnerstvu sa njemačkom fondacijom EuroNatur i Centrom za životnu sredinu iz Banjaluke. Projekat je finansijski podržala švajcarska fondacija MAVA. Link sa otvaranja izložbe nagrađenih fotografija, održane u Livnu: https://www.youtube.com/watch?v=NjrXJax3kU8&t=15s 

Ornitološko društvo ”Naše ptice” je nevladina, neprofitna, nepolitička i dobrovoljna organizacija, osnovana 2003. godine u Sarajevu, koja djeluje u oblasti ornitologije, ekologije, prstenovanja i zaštite ptica i njihovih staništa. Od samog osnivanja, veliki deo svojih aktivnost realizuje na kraškim poljima Bosne i Hercegovine, radeći aktivno kako na istraživanjima ornitofaune, tako i na njihovoj promociji i zaštiti.