Home > Svijet > Drevna crkva postaje džamija

Drevna crkva postaje džamija

Plan pretvaranja crkve u džamiju datira još iz 2020. i trebao je biti realiziran u listopadu iste godine.

Nakon što je posljednjih 79 godina služila kao muzej, crkva Krista Spasitelja u polju, odnosno crkva Hora, uskoro će, prema odluci iz 2020. postati džamija. Prema izvješćima turskih medija, a kako prenosi Fides, od 23. veljače u crkvi će se početi obavljati muslimanske molitve petkom. Plan pretvaranja crkve u džamiju datira još iz 2020. i trebao je biti realiziran u listopadu iste godine. Projekt je tada zaustavljen kako bi se izveli neophodni restauratorski radovi, a sada turski mediji javljaju kako je “duga obnova” buduće “Kariye džamije” privedena kraju.

Crkva Chora nalazi se u sjeverozapadnom dijelu starog grada Istanbula i smatra se jednim od najvažnijih sačuvanih primjeraka bizantske sakralne arhitekture u svijetu. Drevni samostanski kompleks osnovan je u 6. stoljeću, a bogomolja je sagrađena u 12. stoljeću, te u potpunosti obnovljena početkom 14. stoljeća.

Nakon osmanskog osvajanja Carigrada, zgrada je nastavila služiti kao crkva i nije pretvorena u džamiju sve do 1511., prenosi Nedjelja.ba.

Nakon što je pretvorena u džamiju, mozaici i freske prekriveni su vapnom, ali nisu uništeni. Krajem Drugog svjetskog rata zgradu su restaurirali arheolozi i stručnjaci Američkog bizantskog instituta i Centra za bizantske studije Dumbarton Oaks i 1945. prema nalogu tadašnjeg Vijeća ministara preuredili u državni muzej. Mozaici i freske koji ukrašavaju unutrašnjost crkve među najvažnijim su djelima bizantske umjetnosti. Težište fresaka i mozaika je utjelovljenje Boga kao spasonosni događaj.

Odluku o pretvaranju crkve u muzej opozvao je 19. studenoga 2019. turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, a ona će 23. veljače stupiti na snagu. Dok je zgrada u uporabi za islamsko bogoslužje, freske će biti prekrivene s posebno dizajniranim crvenim tepisima.

Pročitajte više na: https://bljesak.info/kultura/vjera/drevna-crkva-postaje-dzamija/445946