Drastično skočio broj mrtvih od koronavirusa

Broj umrlih od koronavirusa u kineskoj pokrajini Hubei skočio je u četvrtak za rekordnih 242 te ukupno iznosi 1310, a došlo je i do velikog povećanja broja novih potvrđenih slučajeva zaraze nakon primjene nove dijagnostičke metodologije. S novom brojkom od 242 smrtna slučaja u četvrtak, dosad rekordni broj umrlih u 24 sata više se nego udvostručio.

Broj novih slučajeva zaraze povećao se za također rekordnih 14.840 na ukupno 48.206 slučajeva. Zdravstveni dužnosnici u pokrajini Hubei, epicentru epidemije, rekli su da su od četvrtka počeli uključivati slučajeve novom metodom dijagnostike.

Promijenili su metodologiju

Kada bi se primijenila stara metodologija, broj novooboljelih skočio bi za samo 1508, pokazuju službeni podaci. Pokrajinsko povjerenstvo za zdravstvo reklo je protekli tjedan da će početi priznavati rezultate CT-a kao potvrdu zaraze, što bi omogućilo da bolnice brže izoliraju pacijente.

Također su rekli da su izmijenili stare podatke i prijašnje procjene sumnjivih slučajeva. Hubei je prije dopustio da zaraza bude potvrđena samo testovima RNK, što može potrajati danima dok dođu rezultati i time se odgađalo liječenje. RNK, ribonukleinska kiselina, prenosi genetičku informaciju omogućujući identifikaciju organizama poput virusa. Primjena CT-a koji otkriva upalu pluća pomoći će pacijentima da prime lijekove što prije i povećaju izglede oporavka, reklo je povjerenstvo.

Nova metodologija dovodi i do porasta broja umrlih od koronavirusa

Nova metodologija vjerojatno dovodi i do porasta broja umrlih od zaraze koronavirusom, rekla je Raina McIntyre, voditeljica istraživanja na Institutu Kirby i Sveučilištu Novi Južni Wales u Sydneyju.

“Vjerojatno ima umrlih među ljudima kojima nije potvrđena zaraza laboratorijskom dijagnostikom, ali imaju obavljen CT. Važno je da se i oni ubroje”, rekla je.

U glavnome gradu Hubeija Wuhanu velik je problem nedostatak opreme za testove RNK i vjerojatno je doveo do toga da se zbog čekanja dijagnostike odgađalo i pravodobno liječenje pacijenata, što je pridonijelo širenju virusa u ranim danima izbijanja epidemije, prenosi Index.hr.

Smijenjeni dužnosnici u Hubeiju

Izvješća državnih medija kažu da je šef pokrajinske Komunističke partije Jiang Chaoliang smijenjen s mjesta tajnika pokrajinskog komiteta Hubeija, a Ma Guaoqiang s mjesta partijskog šefa u Wuhanu.

Izvješća ne navode razloge smjena, ali njih su dvojica najviše rangirani kineski dužnosnici koji su smijenjeni nakon što je krajem prošle godine počela epidemija koronavirusa u Wuhanu.

“Hvala Komunističkoj partiji. To je trebalo učiniti i ranije”, rekao je Reutersu stanovnik Wuhana Wang You.

Deseci nižerangiranih zdravstvenih dužnosnika širom zemlje već su izgubili posao jer nisu uspjeli spriječiti širenje epidemije, piše Reuters.

“Ta epidemija može krenuti u bilo kojem smjeru”

Iako se jučer smatralo da se situacija polako stabilizira, WHO je upozorio da je prerano za predviđanje kraja. “Mislim da je danas prerano govoriti o početku, tijeku i kraju te epidemije”, rekao je Michael Ryan, šef Odjela za hitne situacije u toj organizaciji.

Predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je da se broj novih slučajeva u Kini stabilizirao tijekom posljednjeg tjedna, ali da to “treba tumačiti iznimno oprezno”.

“Ta epidemija može krenuti u bilo kojem smjeru”, dodao je Tedros.

WHO je u utorak i srijedu u svom sjedištu u Ženevi organizirao konferenciju više stotina epidemiologa iz cijelog svijeta kako bi razmotrili načine borbe protiv nove epidemije.

Kineski predsjednik Xi Jinping je u srijedu istaknuo “pozitivan razvoj” jer se broj novih slučajeva zaraze smanjio tijekom posljednja tri dana, iako je broj umrlih veći od 1100. Predsjednik je ipak istaknuo da oprez u ovom “velikom ratu” ne bi smio popustiti.