Dragan Čović: Danas šaljemo snažne poruke!

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović kazao je kako će stranke okupljene oko HNS-a danas poslati snažnu političku poruku koja će biti znak jedinstva hrvatskog naroda u BiH. Sjednica je počela u 11 sati.

– Želimo poslati poruku žiteljima BiH, svima partnerima s kojima dijelimo vlast, međunarodnim institucijama i primarno svom narodu, da želimo skrbiti o njemu, da mu osiguramo dostojan život u BiH, da osiguramo potpunu ustavnu jednakopravnost hrvatskog naroda s druga dva konstitutivna naroda u BiH i da ćemo mu zasigurno osigurati legitimne predstavnike na svim razinama vlasti u BiH – izjavio je Čović uoči početka zasjedanja HNS-a.

Pozivnicu za sudjelovanje na izvanrednom zasjedanju HNS-a dobilo je 630 izaslanika (zastupnici političkih stranaka članica HNS-a u općinskim i gradskim vijećima, županijskim skupštinama, federalnom i državom parlamentu, općinski načelnici i gradonačelnici, te županijski, federalni i državni ministri). Najavljeno je da će HNS usvojiti niz zaključaka vezano za aktualnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini i pregovore o izmjenama izbornog zakonodavstva.

Nacrt zaključaka procurio je u javnost dan uoči zasjedanja, a u tim zaključcima se, među ostalim, navodi kako će se pokušaj raspisivanja Općih izbora, ako se prije toga ne postigne politički dogovor o izmjenama Izbornog zakona BiH, smatrati “neustavnim i antidaytonskim činom” te će HNS pozvati svoje članice da se suprotstave svim legitimnim pravnim i političkim sredstvima.

U posljednjem zaključku stoji da će HNS “obvezati svoje članice da ukoliko ne budu mogli u cijelosti ostvariti svoja konstitutivna prava na legitimno predstavljanje i ustavnu jednakopravnost s druga dva konstitutivna naroda zajamčena Daytonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH, pokrenu pravne i političke procedure za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH kojom će osigurati potpunu ustavnu jednakopravnost tri konstitutivna naroda”.

Čović prije početka zasjedanja nije želio komentirati te navode. Kazao je kako će po završetku zasjedanja javnost dobiti na uvid tekst zaključaka te da će o njima tada moći više govoriti.

Sjednica HNS-a zatvorena je za javnost, a po završetku zasjedanja najavljena je konferencija za novinare.

vecernji.ba