Home > Livno > DOS-HLL Marko Bagarić: Gdje korupcija caruje narod se seli!

DOS-HLL Marko Bagarić: Gdje korupcija caruje narod se seli!

Prije koji mjesec imali smo slatke brige, kad su se naši Vatreni vraćali iz Rusije. Trebali smo ih dočekati kao „svjetske prvake“ i to smo i učinili.

Danas, nažalost, imamo sasvim druge probleme. Dolaze nam naši vladajući kao “svjetski prvaci” a naša županija je po svim pokazateljima i razvijenosti zadnja u Federaciji BiH. I za njih se organiziraju dočeci kao za “svjetske prvake”. Pa gdje je tu logika?

Županija je zadnja i po industrijskoj proizvodnji! Jedina smo Županija u kojoj je broj uposlenih od 2012. do 2017. smanjen, kao i dobit poduzeća.

Kako je šport jedan od pokazatelja stanja društva, i tu su se potrudili, pa smo uvjerljivo zadnji. Samo za napomenu, jedina smo županija u kojoj niti jedan nogometni klub ne igra u prvoj ligi Federacije ili u višem rangu!

Koliko smo na margini društva govori i podatak o dodijeli novca s viših razina iz tekućih rezervi 2017. godine,  gdje je od 3 milijuna KM Hercegbosansku županiju zapalo tek 5.000 KM.

Popis svih poraznih podataka o HBŽ-a mogao bi ići u nedogled, ali nema koristi od samosažaljevanja.

Treba mijenjati stvari!

Kako je došlo do ovoga stanja?

Prije nego što se može odlučiti za neku terapiju, mora se ustanoviti uzrok. Kao u svim regijama s ovakvom razvijenosti, korupcija često igra veliku ili glavnu ulogu.

Jedan od najočitijih  primjera je famozna “Informatizacije OV TG“.

Prije skoro godinu dana s kolegama Madunićem i Orlovićem istraživao sam slučaj javne nabavke tzv. „Informatizacije OV Tomislavgrad“ te smo rezultate istrage objavili javno. Onda, a i dan danas tvrdim da se radi o namještenom natječaju u kojem je pronevjereno oko 65.000KM od ukupnih 80.000KM duvanjskog novca. Znači 80% od ukupne nabavke. Kako niti dan danas tužiteljstvo nije reagiralo, a moralo je, očito je da je i ono poklopljeno.

Jedna od stavki iz raspisanoga natječaja, najbolje pokazuje koliko je natječaj bio pošten. Naime za učešće u natječaju tražila se nekakva potvrda od nekakve firme Papertrac, a Papertrac je bila firma sa sjedištem u Australiji. Bila, jer se taj isti Papertrac zvanično ugasio i to godinu dana prije nego što je raspisan natječaj u Tomislavgradu.

Prevedeno to znači, Općina Tomislavgrad tražila je da utvrdi ozbiljnost dobavljača, potvrdom od poduzeća koje uopće ne postoji.

Za odabrano ili bolje rečeno predodređeno poduzeće Arhinet d.o.o. Mostar, naravno ovo nije bila neka prepreka, da uredno dostavi svu papirologiju i tako izmuze duvanjsku blagajnu za 65.000 KM.

Kako su reagirali odgovorni?

Načelnik Vukadin, na sjednici Općinskom vijeća tvrdio je, osvrćući se na iznesene sumnje u poštenje natječaja, kako je sve uredu. Kada nešto ne valja odmah se dozivaju branitelji. Tako je načelnik, da bi dao na težini toj svoj tvrdnji spomenuo branitelja koji je poginuo na Malovanu a bio je rodom iz Pleternice. A prema načelniku, i Pleternica je imala sličnu nabavku, i u čemu je tu problem. Da ovako objašnjenje nije žalosno, bilo bi smiješno!

Slično je reagirao i Općinsko vijeće. Na krilima vladajućih vijećnika odbili su raspravu na ovu temu i ako je sve ukazivalo na nečasne radnje.

Osobno sam i dalje uvjeren da slučaj nije gotov i da će se pronevjereni novac vratiti u općinsku blagajnu, a odgovorni izvedeni pred lice pravde.

Ovo je samo jedan primjer koliko je korupcija uzela maha, pa se više ozbiljno i ne sakriva.

Po principu jedne strane poslovice: “Ako netko i otkrije, drugi će da pokrije.”

Jedini način u borbi protiv korupcije je istraživati, otkrivati i procesuirati. Na taj način ukazati da se korupcija ne isplati!

Osobno će mi biti najveći izazov, ako osvojim mandat u Skupštini HBŽ, istražiti i vratiti u normalu možda najveći korupcijski kriminal na područjima bivše Jugoslavije, a to je slučaj Buškog jezera. Buško jezero je oduzeto Tomislavgradu i Livnu na osnovu jednog ugovora potpisanog za vrijeme Herceg Bosne. To je jedini papir koji vrijedi iz toga vremena. Naši vladajući su tvrdili da će sudski osporiti ovu odluku, ali su se naglo predomislili. Danas s njihove strane uglavnom vlada muk na ovu temu.

Otimanjem Buškog jezera, Tomislavgrad i Livno oštećeni su do sada za nekoliko stotina milijuna maraka. Ovakvim radnjama presječena je žila kucavica razvoja ovih krajeva, a  politika koja ovaj slučaj smatra svršenim činom, ne zaslužuje povjerenje.

Odgovorno tvrdim, ako se ne želimo ili ne možemo obračunati s korupcijom, ne da nećemo opstati pod ovim podnebljem, nego nismo to niti zaslužili. 

Činjenica je gdje god korupcija vlada, narod se seli!

DOS i HLL i dalje će ukazivati i otkrivati nečasne radnje. Ako i vi smatrate da je korupcija jedan od glavnih problema ovoga društva, vašim glasom na Izborima možete nam pomoći da umnožimo učinak našeg rada u borbi protiv korupcije.

 

Marko Bagarić 

Demokratska obiteljska stranka

Koalicija DOS/HLL​

Sponzorirani članak