Donesena presuda: Drugi izvođač Čavoglava kažnjen zbog pozdrava “Za dom spremni”

Visoki prekršajni sud donio je pravomoćnu presudu kojom je izvođač pjesme “Bojna Čavoglave” pravomoćno prekršajno kažnjen zbog javnog izvikivanja pozdrava “Za dom spremni” na njezinu početku.

Presudom pak nije kažnjen izvorni izvođač i autor pjesme Marko Perković Thompson, nego makarski pjevač Mario Roso koju je pjesmu s pripadajućim pozdravom izveo u Makarskoj prilikom obilježavanja 20. obljetnice akcije Oluja, piše Jutarnji list.

Neka kažu je li ta pjesma zabranjena ili nije. Ili neka kažu da je ne smijem izvoditi ja, a Thompson smije, komentirao je Roso.

Bez obzira na žalbene navode da je otpjevao pjesmu na način kako je ista objavljena u izvornom tekstu pjesme “Bojna Čavoglave” i koja je objavljena u Službi zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja, okrivljenik je mogao i trebao biti svjestan mogućeg negativnog utjecaja izvikivanja ovog izraza i trebao se suzdržati od takvog ponašanja, stoji u obrazloženju presude Visokog prekršajnog suda koju potpisuje predsjednik tročlanog sudskog vijeća Siniša Senjanović.

Dodaje se kako činjenica da je pozdravio dio autorskog umjetničkog djela ne mijenja činjenicu da simbolizira mržnju prema ljudima drugačije vjerske i etničke pripadnosti, manifestaciju rasističke ideologije kao i podcjenjivanje žrtava zločina protiv čovječnosti, te da je protivan odredbi članka 39 Ustava RH koji zabranjuje svako pozivanje ili poticanje na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, ili bilo koji oblik nesnošljivosti, prenosi Jabuka.tv