Dom naroda PSBiH nije podržao dopune Zakona o PDV-u, nema odgode plaćanja

Izaslanici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu dali podršku zahtjevu Zastupničkog doma za razmatranje dopuna Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV).

Zastupnički dom na prethodnoj sjednici usvojio je dopune tog zakonskog rješenja koje je predložio dopredsjedavajući Doma Denis Zvizdić (SDA), kao i zaključak kojim traže od Doma naroda da također po hitnom zakonodavnom postupku razmatra taj zakon.

Tijekom rasprave zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bakir Izetbegović (SDA) apelirao je na sve da usvoje taj prijedlog ističući kako je Zvizdić obavljao odgovornu dužnost ranije te da raspolaže pravim podacima. Naglasio je kako treba pomoći realnom sektoru koji ‘hrani javni sektor’, bez populizma i politikanstva.

Osvrčući se na problem raspodjele kreditnih sredstava MMF-a Izetbegović je istaknuo kako Vijeće ministara BiH Ustavom i zakonom nije ovlašteno da entitetima određuje način raspodjele kreditnih sredstava MMF-a.

-Vijeće ministara BiH ne može ni određivati kako će RS raspodjeli sredstva po općinama, tako je isto u Federaciji BiH – kazao je Izetbegović.

Predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović (HDZ) podsjetio je da je dogovor o raspodjeli tih sredstava bio postignut na najvišoj razini, uz sudjelovanje i stranih čimbenika, te je rekao kako je zaista krajnje vrijeme da se taj problem riješi, za što je potrebna dodatna politička volja.

-Molim vas da ne dopustimo da izgleda da nismo sposobni podijeliti sredstva koja smo dobili – poručio je Čović.