Home > BiH > Dok je živjela u Rami, nije ni sanjala da će jednog dana Zagrebom voziti tramvaj i da će joj gradonačelnik Bandić biti kum

Dok je živjela u Rami, nije ni sanjala da će jednog dana Zagrebom voziti tramvaj i da će joj gradonačelnik Bandić biti kum

Tako je lijepo i tako izazovno danas biti majka. U ovom vremenu napada na obitelj stoje kao svijetleći reflektori u tami obitelji s mnogobrojnom djecom i govore: “Što god još da je nesigurno u ovom svijetu, majčina ljubav nije.”

Rodom iz Njemačke

Priča je ovo o ponosnoj majci osmero djece, uz to i vozačici tramvaja u Zagrebu. Primjer Željke Jeličić svijetli je primjer koji nam pokazuje da su djeca najveća radost i blago, piše portal rama-prozor.info. Željka je rođena u Öhringenu u Njemačkoj, gdje je živjela do svoje sedme godine, a onda se vraća u Ramu te nastavlja osnovnu i srednju školu.

S radošću se prisjećam svoga djetinjstva, odrastanja i divnih druženja koja su uvijek ispunjena smijehom i toplinom ljudi. Jednostavno rečeno, sve što je lijepo, podsjeća me na moju Ramu i na moju mladost – kazala je Željka za portal rama-prozor.info.

U Rami je pronašla ljubav svog života i odmah stupila u brak nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja 1991. U braku sa suprugom Matom ima pet sinova i tri kćeri. Život ih je iz Rame odveo u Zagreb 2018. godine.

Možda je taj odlazak u Zagreb bio presudan da kum osmom djetetu bude pok. Milan Bandić, nekadašnji gradonačelnik Zagreba.

– Vjerujem da mnogi očekuju neku posebnu priču o ovom događaju. No, istina je da je sve bilo spontano i neočekivano. Naime, krenula sam sa susjedom iz Rame na misu u Sesvetska Sela. Nakon mise prošla sam pored gradonačelnika Milana Bandića, pozdravila ga, a on je primijetio: “Kako lijepa trudnica! Je li vam to prvo ili drugo dijete?” Odgovorila sam: “Ne, gradonačelniče, osmo.” Tada je izrazio želju da bude kum osmom djetetu, što sam shvatila kao šalu. Kad me njegov pročelnik kontaktirao, više nije bila šala. Dogovorio je sastanak kako bismo sve detalje oko kumstva razjasnili – ispričala je Željka.

Za ovu majku i oca osmero djece najvažnije su i najvrjednije obitelj i vjera u Boga.

Danas je malo onih koji planiraju imati više djece jer je naše društvo puno predrasuda. Danas drže pse u rukama umjesto malog djeteta. U starim danima sigurno im pas neće pokucati na vrata.

Ni Željka nije planirala koliko će djece imati, nego se prepustila Božjem planu, a zauzvrat dobila najveće blago i radost na ovoj zemlji.

– Kao majka s mnogo djece povremeno se osjećam neshvaćeno, ali istodobno i ispunjeno. Iako su izazovi neizbježni, ponekad se suočavam s predrasudama. Većinom susrećemo pozitivne komentare, a ja sam iznimno ponosna na svoju djecu. Svaki dan ih predajem Majci Božjoj na čuvanje, svjesna da na svakom koraku prijete izazovi i iskušenja za današnju mladež – ističe Željka.

O težini majčinstva i izazovima s kojima se susretala priča:

– Vjerujem da svaka majka, bez obzira na broj djece, doživljava težinu i ljepotu majčinstva. Ne bih rekla da nije bilo izazovno, ali kad uzmeš u naručje to maleno Božje stvorenje, sve brige blijede. Trudili smo se i još uvijek se trudimo zajedničkom snagom voditi ih prema pravom putu.

Jedan od najvećih izazova u njihovu životu bilo je suočavanje s dijagnozom cerebralne paralize kćeri:

– Zahvalna sam dragom Bogu što nam je pružio snagu na tom putu. Od samog početka prihvatili smo tu dijagnozu i zajedno se borili s njom od njezine najranije dobi. Bilo je mnogo izazova, uključujući česte posjete liječnicima, dugotrajne preglede u Zagrebu, svakodnevne vježbe, odlaske u toplice i odvajanje od ostale djece. Zahvaljujem Bogu na snazi koju nam je podario. Ona je izrasla u prekrasnu djevojku i zasnovala je svoju obitelj – ističe ova majka.

Podrška svekrve

U odgoju djece Željka je imala podršku svekrve, koje se s ljubavlju i zahvalnošću sjeća.

– Najveća podrška, osim mog supruga, koji je uvijek bio uz mene, bila je moja svekrva koja je, nažalost, preminula prošle godine. Bila je to divna žena velikog srca i razumijevanja. Kako su naša starija djeca odrastala, i ona su se uključivala u pomoć obitelji, pružajući podršku i brinući se za mlađu braću i sestre. Zahvaljujući podršci obitelji i vjeri, osjećam se sretnom i ispunjenom ženom svakoga dana. Obitelj je ono što me čini sretnom i voljenom – poručila je Željka, piše rama-prozor.info.