Home > Županija > Dodik u Drvaru: Do kraja godine otvaranje novog pogona “Jumka”

Dodik u Drvaru: Do kraja godine otvaranje novog pogona “Jumka”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da intenzivna rekonstrukcija objekta novog proizvodnog pogona “Jumka” u Drvaru garantuje da će do kraja godine biti otvoren i zaposliti 100 radnika.

“Ovo je u ovakvim uvjetima važna vijest ne samo za Drvar, već za cijelu BiH, pogotovo jer vidim raspoloženje da se ovi radovi na vrijeme završe”, rekao je Dodik novinarima u Drvaru.

On je zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ministru odbrane Aleksandru Vulinu i Srbiji, koja time pokazuje pažnju prema srpskim povratnicima i općinama u Federaciji BiH (FBiH), piše Srna.

“Vlada Srbije je već uplatila milion KM pomoći Drvaru za rješavanje infrastrukturnih i komunalnih problema, Vlada Srpske će uskoro uplatiti 200.000 KM za održavanje vrtića”, rekao je Dodik.

Dodik, koji je danas razgovarao u Drvaru sa načelnicom Drvara Dušicom Runić, rekao je da ne postoje otvoreni problemi za završetak radova na novom objektu “Jumka”.

“Nadam se da ćemo ovaj objekat otvoriti do Nove godine zajedno sa rukovodstvom Srbije, koje će predvoditi Aleksandar Vučić. Nadam se da ćemo tada zajedno sa čelni ljudima Drvara promovisati ovaj uspjeh koji će značiti povratnicima”, rekao je Dodik.

On je naveo da županijske vlasti pokušavaju da potpuno razvlaste srpske lokalne zajednice u FBiH.

“To daje male šanse da se može uticati na bitne odluke, ali ne sprečava naše ljude koji žive ovdje da se okupe, organizuju kroz izborni i politički sistem i ovladaju lokalnom izvršnom vlašću. Sada imamo poluge kojima možemo da djelujemo i to ćemo činiti i u drugim lokalnim zajednicama poput Grahova, Glamoča i Petrovca. Srpska i Srbija ostaju posvećene da učine sve što je moguće da se srpskom stanovništvu u FBiH pomogne na svaki način, pa i otvaranjem proizvodnih pogona, kao i da im se time kaže da nisu zaboravljeni”, poručio je Dodik.

Radove na novom objektu “Jumka” obišlo je rukovodstvo Drvara, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, delegati SNSD-a u Domu naroda Parlamenta BiH među kojima je bio i Nikola Špirić, generalni direktor “Jumka” Branislav Trajković, konzul Srbije u Mostaru Marija Bakoč i načelnici srpskih općina u Federaciji BiH.