Dodik i Vulin u Drvaru, počeo sastanak sa Runićevom

U Drvaru je danas počeo sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa načelnikom te općine Dušicom Runić, javlja Srna.

Sastanak se održava u zgradi općine, a sudjeluju ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH među kojima je i Nikola Špirić, generalni direktor “Jumka” Branislav Trajković, konzul Srbije u Mostaru Marija Bakoč i načelnici srpskih općina u Federaciji BiH (FBiH).

Nakon sastanka, Dodik, Runićeva i Vulin će obići objekat u Poslovnoj zoni “Mlin” čija je rekonstrukcija u tijeku, a gdje bi uskoro trebalo da počne sa radom pogon Fabrike za proizvodnju tkanine, konfekcije i trikotaže “Jumko” iz Vranja u kojem će biti zaposleno 100 radnika.

Dodik bi tijekom posjete Drvaru trebalo da posjeti i nekoliko srpskih povratničkih obitelji u ovoj lokalnoj zajednici, a u selu Mokronoge familiju Novke Bajić koja će početi da radi u novom pogonu “Jumka”.

Generalni direktor “Jumka” Branislav Trajković rekao je ranije da su u rujnu na sastanku sa predstavnicima općine Drvar dogovoreni tehnički detalji u vezi sa rekonstrukcijom objekta u kojem će biti proizvodni pogon.

Načelnica općine Drvar Dušica Runić ranije je rekla da otvaranje proizvodnog pogona “Jumka” predstavlja preporod za ovu lokalnu zajednicu i daje nadu povratnicima da osiguraju egzistenciju.

Otvaranje “Jumkovog” pogona dio je pomoći Srbije Drvaru, koju je u rujnu obećao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom posjete toj općini.

On je tada rekao da je Drvaru prebačeno milion evra za ulaganja u projekte od interesa stanovnika poput vodovoda, kao i za izmirivanje dugovanja koja ta općina nije mogla da pokrije. Vučić je inicirao otvaranje pogona “Jumka”.

Vranjanski “Jumko” tekstilni je gigant Srbije koji ima zaokružen tehnološki proces proizvodnje, počev od tekstilnih sirovina do gotovih odijevnih predmeta, te zapošljava 1.877 radnika.

Godišnje proizvede i isporuči tržištu 3.000.000 metara tkanine raznih težina i sastava, 1.210.000 kilograma konca raznih numera i sastava, 1.000.000 komada konfekcijskih odijevnih predmeta, 300.000 trikotažnih odijevnih predmeta kao i 20 miliona litara mineralne vode i sokova, navodi se na internet sajtu “Jumka”.

Nezavisne.com