Home > Livno > Dobre vijesti za BiH umirovljenike

Dobre vijesti za BiH umirovljenike

Glavni zaključak sastanka je da je u ovoj godini izvjesno značajno povećanje mirovina kroz redovito i izvanredno usklađivanje, a koje će omogućiti izmjene i dopune Zakona o MIO.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača i direktor Federalnog zavoda MIO Zijad Krnjić održali su danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, sastanak s predstavnicima dva saveza udruženja umirovljenika u Federaciji Bosne i Hercegovine koje su predvodili Redžo Mehić i Ivan Kožul.

Glavni zaključak sastanka je da je u ovoj godini izvjesno značajno povećanje mirovina kroz redovito i izvanredno usklađivanje, a koje će omogućiti izmjene i dopune Zakona o MIO.

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o MIO uvršten je, nakon urgencije premijera Novalića, kao prva točka prijedloga dnevnog reda sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH zakazane za 17. veljače ove godine. Spomenute izmjene i dopune već su ranije podržane na Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

O preciznom iznosu uvećanja mirovina još nije moguće govoriti jer se još čekaju točni statistički parametri na osnovu kojih će taj rast biti omogućen.

-U ovom sazivu smo se najviše bavili mirovinskim sektorom. Ovaj sastanak s predstavnicima umirovljenika smatram samo jednim u nizu naših sastanaka koje smo ustanovili kao dobru praksu od početka rada ove vlade. Trenutni ekonomski pokazatelji, iako moramo sačekati službenu statistiku, i nakon usvajanja izmjena i dopuna Zakona o MIO u Domu naroda, nam dozvoljavaju da kroz redovito i izvanredno usklađivanje značajno povećamo iznos mirovina za nama jako važnu kategoriju stanovništva, za koju smo odlučili da ima našu posebnu pažnju – rekao je Novalić predstavnicima umirovljenika.

Resorni ministar je istaknuo da su umirovljenici prioritet Vladi FBiH, te da se to vidi i kroz proračun i prioritet isplate mirovina.

-Vi ste naši partneri isto kao što su nam partneri i sindikat i poslodavci i svako rješenje koje donosimo vezano za vašu populaciju važno je da donosimo u komunikaciji s vama – dodao je ministar Drljača.

Predstavnici saveza umirovljenika su pozdravili konačno donošenje zakonskih izmjena i dopuna, te podsjetili da su te izmjene i dopune i ranije mogle biti razmatrane u parlamentarnoj proceduri.

Još jedan od zahtjeva umirovljenika je bio da ne bude dugo razdoblje od redovitog do izvanrednog usklađivanja ove godine.

Također su istaknuli da u budućem vremenu, a kada se za to stvore financijski uvjeti, treba raditi na povećanju rasta najnižih mirovina

Premijer Novalić je na sastanku, između ostalog, iznio i podatak da su prosječne mirovine tijekom ovog saziva Vlade FBiH dosad narasle za 15 posto, te da je 2015. godine bilo 385.000 umirovljenika, a da ih je sada 430.000.