Home > BiH > dm BiH ostvario promet od 344,1 milijun KM

dm BiH ostvario promet od 344,1 milijun KM

Prepoznavši potrebu da se u javnosti potakne dijalog o izazovima i mehanizmima očuvanja mentalnog i fizičkog zdravlja žena, dm je realizirao prvu stručnu konferenciju o zdravlju žena pod nazivom dm ženski razgovori na kojoj je, pred više od 300 posjetitelja, govorilo šest vrhunskih stručnjakinja iz sfere fizičkog i mentalnog zdravlja. Konferencija je bila uvod za realizaciju društveno odgovorne inicijative {ZAJEDNO} za bolje sutra kojom je podrška nastavljena.

S više od 60.000 KM ukupne vrijednosti podržali smo realizaciju 14 projekata za unaprijeđenje i očuvanje fizičkog i mentalnog zdravlja žena širom BiH. Podršku ovim projektima pružili smo i realizacijom 6. dm ženske utrke, jer je od svake kotizacije izdvojena 1 KM, čime su trkačice izravno dale svoj doprinos ovoj važnoj temi. Veliki odaziv, ostvareni limit od 3.000 sudionica koje su u utrci sudjelovale izravno ili online, još jednom potvrdilo je želju za zajedništvom i koliko je važno govoriti o temama kao što je žensko zdravlje, izjavila je Alma Aščić-Efendić, voditeljica Financija, Kontrolinga i Prodajne regije i navela kako je ukupan iznos ulaganja u projekte posvećene zdravlju žena 370.000 KM.Filozofija Živjeti posao drugačije u dm-u podržana je još kroz brojne benefite za zaposlenike, kao što su: redovan sistematski i stomatološki pregled, mogućnosti dodatnih edukacija na temu zdravlja koje provode dm ambasadori zdravlja i jačanje zajedništva kroz aktivnosti kao što su obiteljski dan i novogodišnja večera. 

Širenje online kanala prodaje – ‘Moj dm’ aplikacija

Prateći suvremene navike današnjih potrošača dm je nastavio ulagati u procese digitalizacije i modernizacije usluga pa je nakon uvođenja dm active beauty programa lojalnosti i pokretanja dm online shopa, ponudio mogućnost kupovine i putem nove ‘Moj dm’ aplikacije.

S obzirom na to da je 90% posjetitelja dm online shopa ovoj domeni pristupalo s mobilnog uređaja, uvođenjem ‘Moj dm’ aplikacije korisnicima je omogućeno još jednostavnije online naručivanje i kupovina.

Vodeći se idejom da užurbanu svakodnevnicu olakšamo korištenjem suvremene tehnologije, nastavili smo unaprijeđivati online kanale prodaje. Izuzetno dobre reakcije naših kupaca na mogućnost brze i jednostavne online kupovine različitih proizvoda iz bogatog dm asortimana potvrda su da smo uspješno odgovorili njihovim stvarnim potrebama.

U protekloj godini dm online shop je zabilježio više od 12 milijuna posjeta, dm active beauty programu lojalnosti pridružilo se ukupno 345.000 članova, dok je ‘Moj dm’ aplikacija imala više od 325.000 preuzimanja. Uvezivanjem ‘Moj dm’ računa s dm active beauty računom našim kupcima ponudili smo i dodatne mogućnosti za uštedu, u čemu trenutno uživa 59% korisnika koji su povezali račune. Jednostavan način sakupljanja bodova i ostvarenje ušteda važni su benefiti za sve korisnike ovih aplikacija i online kupovine, podsjetila je Admira Isaković, voditeljica Nabave, Marketinga i Prodajne regije.

Društvena odgovornost – Poseban fokus na podršci mentalnom i fizičkom zdravlju žena

Zajedništvo i odgovornost, podrška i optimizam, dio su pozitivnih vrijednosti koje kompanija dm njeguje od samih početaka, a na kojima počivaju i projekti društvene odgovornosti. U protekloj poslovnoj 2022/2023. godini, dm je kreirao nekoliko kampanja usmjerenih na dobrobit zajednice za čiju realizaciju je ukupno utrošeno više od 143.000 KM, dok je 130 zaposlenika provelo više od 1.000 sati u društveno korisnom radu.

Već četvrtu godinu zaredom, Black Friday – u svijetu poznat kao dan vrtoglavih popusta i velikih kupovina – u dm-u je poznat kao Giving is the new black, kada ova kompanija zajedno sa svojim kupcima donira 5% dnevnog prometa narodnim kuhinjama širom BiH.

I protekle godine dm je na dan 26. studenoga 2022. izdvojio 5% ukupnog prometa za podršku radu narodnih kuhinja širom BiH, osiguravši donaciju više od 9.000 obroka vrijednosti od gotovo 50.000 KM. U četvrtu godinu uspješnog nastavka ušao je i projekt FEEL GOOD majica kojom dm, u suradnji s portalom Bonjour.ba, kontinuirano podržava razvoj ženskog poduzetništva.

U podršci su sudjelovali i dm kupci, jer je od kupovine svake majice, dizajnirane i proizvedene u BiH, za uspostavljanje uspješnijeg i boljeg poduzetničkog okruženja izdvojeno 3 KM. Do sada je ukupnim iznosom od 28.000 KM podržano više od 300 bh. poduzetnica, a u studenome ćemo održati i drugu dm akademiju na kojoj ćemo za razvoj bh. poduzetništva donirati 9.000 KM, izjavila je Kristina Ćosić, voditeljica Logistike i Prodajne regije u dmBiH.

Više informacija o dm drogerie markt d.o.o.

dm je na bosanskohercegovačkom tržištu prisutan od lipnja 2006. kada je otvorena prva dm prodavaonica u sarajevskom naselju Dobrinja. Za 17 godina dm se sa više od 1.100 zaposlenika i 88 prodavaonica u 46 gradova te distribucijskim centrom u Sarajevu pozicionirao kao vodeća kompanija u kategoriji drogerija.

U poslovnoj godini 2022/23. dm je u Bosni i Hercegovini ostvario promet od 344,1 milijun KM. Asortiman dm-a obuhvata više od 13.400 proizvoda etabliranih svjetskih i domaćih proizvođača, među kojima je 30 dm robnih marki kao što su Balea, alverde, Mivolis, trend !t up, Denkmit, babylove, dmBio i druge. U cjelokupnom asortimanu posebno mjesto zauzimaju organska hrana, prirodna kozmetika i ekološki prihvatljivi proizvodi.

dm u BiH imidž Najpoželjnijeg poslodavca, priznanja koje mu je dodijeljeno devet puta, od toga sedam puta zaredom, gradi kontinuiranom brigom o zaposlenicima te im, uz brojne pogodnosti kao što su redovni sistematski i stomatološki pregledi, školovanja i edukacije, svake godine isplaćuje regres i 13. plaći.dm se, kao važan partner, priključio projektu ”Osposobljavanja nezaposlenih majki za tržište rada” kojeg je proveo Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) u uaradnji s Vladom Republike Češke i Fondacijom Mozaik. dm je podržao 29 majki da u okrilju kompanije prođu tromjesečni program osposobljavanja i stjecanja što više novih poslovnih vještina potrebnih za izlazak na tržište rada, a neke od njih će ostati zaposlenice dm-a. 

Priznanja: Najpoželjniji poslodavac, GO GREEN STAR

Njegovanje dobrog odnosa prema zaposlenicima, sigurnost radnog mjesta i redovna povećanja plaća, ulaganje u stručne edukacije i zdravlje zaposlenika u domaćoj javnosti prepoznati su kao izuzetno važni faktori zbog kojih je i ove godine, među 420 nominiranih kompanija, u ukupnom poretku dm drogerie markt ponovno izabran za ”Najpoželjnijeg poslodavca u BiH za 2022. godinu”.

Ovoj prestižnoj tituli u izboru web portala Mojposao.ba dm je uspio dodati i titulu ”Najpoželjnijeg poslodavca u sektoru maloprodaje” te u posebnoj kategoriji ”Family-Friendly poslodavac”.

Osim šire javnosti, uspjeh dm-a prepoznala je i stručna, poslovna javnost. U protekloj poslovnoj godini Poslovne novine su kompaniji dm uručile ”Certifikat za brzorastuće kompanije”, a osvojili smo nagradu i na ”Izboru 100 najvećih” za najveći ostvareni promet u 2022. u sektoru ”Trgovina na malo kozmetičkim i toaletnim proizvodima u specijaliziranim prodavnicama”. Naša nastojanja da što više djelujemo na području održivog razvoja i zaštite okoliša nagrađena su priznanjem GO GREEN STAR 2023, dok je prepoznat i kreativni rad naše kompanije te je na ”Social Media Summitu” kampanja ”dm x street art i Art goes beauty” proglašena najboljom integriranom kampanjom, izjavila je Emina Mušinović, voditeljica Razvoja ljudskih resursa, Informatike i Prodajne regije.

Ulaganja i planovi za poslovnu 2023/24. godinu

Iz kompanije dm drogerie markt BiH su otkrili kako u narednoj poslovnoj godini planiraju veće investicije koje podrazumijevaju: širenje prodajne mreže za sedam novih dm prodavaonica i otvaranje novih radnih mjesta, ulaganje u održivo poslovanje i očuvanje energije, postavljanje solarnih panela na dm objektima te uvođenje inovativnih kanala prodaje. U domeni društvene odgovornosti dm će ostati posvećen unaprijeđenju i očuvanju mentalnog i fizičkog zdravlja žena.

Jabuka.tv