Home > BiH > Dijaspora u BiH stiže u većem broju u jeku jedne od najvećih kriza u Njemačkoj

Dijaspora u BiH stiže u većem broju u jeku jedne od najvećih kriza u Njemačkoj

Kolovoz je tradicionalno mjesec kada u BiH stiže najviše ljudi iz iseljeništva posjetiti rodni kraj, upriličiti susrete i druženja s rodbinom i prijateljima. Udarni dolazak dijaspore očekuje se ovih dana i za vikend. Jedan od razloga je i blagdan Velike Gospe, piše Večernji list BiH.

Vjerski aspekt

Obilježava se u čak 150 župa u BiH, a posebno svečano bit će tamo gdje je Blažena Djevica Marija nebeska zaštitnica i gdje će brojni iseljeni ići na mise, obići grobove najmilijih, okupljati se na raznim događanjima. U Širokom Brijegu slavit će se Dan Grada, jednako kao i u općini Posušje, Kreševo…, a u Olovo će na Veliku Gospu hodočastiti i katolici i muslimani. Blažena Djevica Marija nebeska je zaštitnica i Kreševa, Rame-Šćita, Stupa (Sarajevo), Uskoplja, Suhog Polja, Doca kod Travnika, Osove, Koraća, Breški (Tuzla), Komušine (Kondžilo), Tolise, Goranaca, Trebižata, Nevesinja, Prisoja, Seonice, Gradca, Trebinja, Dračeva, Ivanjskog, Banje Luke, Sokolina, Sanskog Mosta, Doline i Jajca. A uz vjerski aspekt ovih dana, bit će zanimljivo pratiti i onaj društveni. Jer kad dolaze iseljenici iz Njemačke, uvijek je zanimljivo čuti njihove životne priče.

00:00

– Iskreno, da radim u Hercegovini osnovni i dodatni posao, možda bi mi više novca ostalo nego što sada zarađujem vani, ali mi je tamo mnogo mirniji život. Da se razumijemo, najljepše je u našim krajevima, među našim ljudima, da razgovaramo o svemu, sjednemo na piće, gledamo utakmice… Ali to je mjesec dana i onda se vraćamo na rad. Vjerojatno, kako godine budu prolazile, više će me vući dom, ali iz ove perspektive Njemačkom sam zadovoljan. Ali i tamo se osjeća kriza, hrana je poskupjela – priča nam čovjek koji je dulje vremena u Njemačkoj. – Stanovi su poskupjeli, mogu reći i do 40 posto. Ja sam u Münchenu, gdje su cijene visoke. Stan, odnosno sobu s kuhinjom i dnevnim boravkom, plaćam nešto manje od 1000 eura. Cijene su strahovito rasle i čini mi se da ni Njemačka ne zna kako se izboriti s krizom – dodaje. Kaže i kako se najavljuje rast satnica u idućoj godini.

– Minimalna satnica trebala bi biti 14 eura, međutim, ne znam ni sada nikoga da ima ispod tog iznosa. Kaže i da se velika kriza nazire u građevini. – Gradnja je drastično poskupjela. Posljednji podaci pokazuju da je cijena gradnje povećana za 36 posto u odnosu na ljeto 2020., a rast kamata mnoge tvrtke koje se bave građevinarstvom, nažalost, gasi – prepričava nam situaciju u Njemačkoj. To potvrđuju i pisanja agencije dpa. Navodi se da se mnogi projekti odgađaju, a vlada Njemačke ozbiljno je ograničila subvencije za novogradnju te i dalje to nastavlja činiti.

U BiH je prividni mir

 

Pitamo sugovornika iz Hercegovine koji se odselio u Njemačku hoće li ovakve stvari, možda, vratiti neke od bh. radnika kući.

– Povrataka uvijek ima, međutim, i dalje je mnogo više odlazaka u Njemačku. Otvaraju se brojne mogućnosti. Ako nije dobro u Njemačkoj, možda odu u neku drugu zemlju EU-a gdje je sada bolje.

U BiH se moraju početi događati neki pozitivni procesi kako bi došlo do masovnijeg povratka i ne govorim samo o cijenama nego i o smirivanju političke situacije te iskorjenjivanju korupcije. Možda EU prisili BiH da se ozbiljnije počne time baviti i onda bi se mogao dogoditi neki iskorak, a dok god je tako, i Njemačka u krizi bolja je nego BiH u prividnom miru – ispričao nam je ovaj iseljenik koji je u rodnu BiH ovaj put došao samo na odmor.

Vecernji list