Deset najutjecajnijih Livnjaka

Foto: Krešimir Bikić

Maleni grad prepun velikih ljudi. Tako bismo mogli opisati Livno, ali i srž ovoga članka. Neobično je i rijetko da u tako malenomu grada imamo puno utjecajnih ljudi kao što su sportaši, umjetnici, poduzetnici, doktori i mnogi drugi.

Mi smo za naše čitatelje pripremili listu od njih 10, ali to ne znači da su isključivo samo ovi Livnjaci utjecajni, a redoslijed je sasvim slučajan. Na našoj listi našli su se profesori, sportaši, liječnici, treneri, poduzetnici i političari.

1. Zlatko Dalić

Zlatko Dalić  hrvatski je nogometni trener i bivši nogometaš. Trenutačno je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije. Svoju karijeru gradio je dugo, a najviše je zasjao pod vodstvom Hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine osvojivši 2. mjesto. Nakon prvenstva napisao je čak i knjigu “Rusija naših snova”. Poznat je kao skroman čovjek velikoga srca.

2. Ivan Jozić

Gospodin Ivan Jozić već duže vrijeme je na političkoj sceni. Diplomirani je pravnik, a trenutno obnaša dužnost Predsjednika Vlade Hercegbosanske županije.

3. Pero Pavić

Pero Pavić, samozatajni je poduzetnik koji ne istupa često u javnost, ali njegov uspjeh je ogroman. Vlasnik je Firme Pavić d.o.o. Livno koja je osnovana 19. kolovoza 1993. godine pod nazivom Combi-Commerce pod kojim su poslovali do 1. ožujka 2000. godine, kada mijenjaju ime. Djelatnosti firme su trgovina na veliko i malo, ugostiteljstvo, proizvodnja mesnih prerađevina i kiselog kupusa te transport. Firmu su kroz godine razvijali počevši sa jednom trgovinom, preko druge sve do izgradnje velikog Poslovno Trgovačkog Centra PAVIĆ na 5000m² koji otvara svoja vrata 2000. godine. U PTC PAVIĆ nalazi se veleprodaja mješovite robe, shopping centar, restoran, svadbeni salon i motel Panorama.

4. Davor Šuker

Davor Šuker, predsjednik je Hrvatskog nogometnog saveza, član Uefinog upravnog odbora, bivši hrvatski nogometni reprezentativac. proglašen je najboljim strijelcem hrvatske nogometne reprezentacije svih vremena. Igrajući na mjestu napadača, Šuker je bio globalno popularan i jedan od najboljih napadača svijeta 1990-ih godina.

5. Borjana Krišto

Bivša predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto rođena je 1961. godine u Livnu. Diplomirala je 1984. na Pravnom fakultetu u Banjaluci. Na općim izborima 2002. godine kao kandidat HDZ-a BiH osvojila je mandat u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, ali ga nije preuzela jer je imenovana za ministricu pravde u Vladi FBiH. Za opće izbore 2014. godine kandidirala se za Predstavnički dom Parlamenta BiH i osvojila mandat. Karijeru u Predstavničkom domu državnog Parlamenta nastavila je i nakon Općih izbora 2018.

6. Niko Kovač

Bivši je hrvatski nogometaš, sadašnji trener. Bio je hrvatski nogometni reprezentativac, reprezentativni kapetan i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije. Profesionalni nogomet Kovač je započeo igrati u berlinskoj Herthi, a igračku je karijeru okončao u austrijskom Red Bull Salzburgu. Za Hrvatsku izabranu vrstu debitirao je 1996. godine i do 2008. godine obilježio 83 nastupa, te postigao 14 pogodaka. 

7. Mate Rimac

Hrvatski je inovator, poduzetnik te osnivač i direktor tvrtki Rimac Automobili i Greyp Bikes. Tijekom srednješkolskog obrazovanja istaknuo se inovacijama s kojima je, u suradnji s kolegom, pobijedio na državnoj i županijskoj razini natjecanja elektrotehničara i inovatora 2006. godine. Godine 2007. Mate Rimac upisuje veleučilište VERN’ (ekonomija poduzetništva) te kao brucoš pobjeđuje u Business Plan Contestu (i osvaja nagradu od 15.000 kn) sa najboljim poslovnim planom – plan za komercijalizaciju njegovih prethodnih izuma.

8. Ruža Tomić Fontana

Ruža Tomić Fontana, glavna je direktorica Coca-Cole HBC Adria, koja upravlja tržištima Hrvatske, Slovenije i BiH. Tomić Fontana je u Coca-Coli započela karijeru prije 17 godina te napredovala na nekoliko ključnih rukovodećih mjesta. Na temelju prihoda iz 2018. upravlja sa 146 milijuna eura, 15 milijuna više nego godinu ranije.

9. Prof. dr. sc. Izet Hozo

Prof. dr. sc. Izet Hozo ima dugu karijeru iza sebe. Završio je Gimnaziju u Livnu, a nakon toga upisuje Medicinski fakultet, Sveučilište u Sarajevu. Nakon toga slijede razne specijalizacije i sudjelovanja na mnogim kongresima. Doktor Izet Hozo posjeduje svoju ordinaciju koja je utemeljena 2001. godine, sa sjedištem u Zabrišću, nadomak Livna. Ordinacija je specijalističkog tipa, u kojoj se vrše internistički pregledi kao i subspecijalistički pregledi iz domena gastroenterologije i hepatologije.

10. Jako Andabak

Gosp. Andabak diplomirao je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Sveučilišta u Zagrebu. Prvo poduzetništvo za pokretanje privatnog osiguranja u Hrvatskoj osnovao je Sunce osiguranje 1996. Godine. Nakon prodaje osiguravajućeg društva, investirao je u turizam kupnjom hotela Zlatni rat d.d., Hoteli Brela d.d. i Hoteli Tučepi d.d. Gosp. Andabak osnivač je i predsjednik Uprave Sunce Koncern d.d., tvrtke koja od 2006. godine ujedinjuje hotele u Hrvatskoj pod jedinstvenom robnom markom Bluesun Hotels & Resorts (15 hotela u 6 odredišta).

M.K./Livnovine