Der Spiegel o Rimcu: Nakon vožnje u Neveri, Lamborghini i Porsche izgledaju mlitavo

NJEMAČKI list Der Spiegel raspisao se o novom automobilu Mate Rimca. Neveru se opisuje kao “nadmoćnu”, a Rimca kao osobu koja “uvodi nove standarde” u industriju električnih automobila.

“Sportski automobil Rimac Nevera od 2000 KS pokazuje superiornost električnog pogona na trkaćoj stazi”, ističe Der Spiegel u članku pod naslovom “Bugatti je bio jučer. Sad dolazi Rimac Nevera”.

“Trenutni vrhunac jedne velike karijere”

Njemački list konstatira da je Nevera “trenutni vrhunac jedne velike karijere”, tijekom koje je Rimac u deset godina od “potpuno nepoznatog postao savjetnik nekih od najpoznatijih menadžera autoindustrije”, koji savjetuje šefove Volkswagena i Porschea o prelasku na električne automobile.

Der Spiegel ipak kritički konstatira da “Nevera igra na najniže instinkte”.

“Željeli smo pokazati što je tehnički moguće. I, naravno, malo se zabaviti”, rekao je 33-godišnji Rimac za Der Spiegel, koji podsjeća da je on svoju karijeru započeo kao vozač na utrkama. “Nevera nije doprinos masovnoj pokretljivosti, nego zabavna aktivnost za nekolicinu”, objašnjava Rimac.

No Nevera treba također demonstrirati “što sve mogu proizvesti Rimac Automobili”. Der Spiegel smatra da Rimčeva “tehnologija može obična vozila učiniti bržima, ekonomičnijima ili sigurnijima”.

Opis iskustva vožnje u Neveri

Novinar Spiegela zato s oduševljenjem opisuje iskustvo vožnje u Neveri.

 

“Potreban je samo trzaj desne noge, a zatim Nevera čovjeku poljulja svjetonazor. 1.4 megavata snage i kumulativni okretni moment desetak VW Golfova katapultiraju automobil prema horizontu. Vozač otvori usta, dahće za zrakom i prste poput pandži zariva u volan. Prije nego što dođe do daha, digitalni brzinomjer očitava više od 300 km/h. Kraj piste na ograđenom poligonu prijeteće je blizu.

Od 0 do 100 kilometara na sat za manje od dvije sekunde, četvrt milje za nešto više od devet sekundi. Sve to u apsolutnoj, sablasnoj tišini. Svatko tko je mislio da će Bugatti Chiron ili Boeing 747 ponuditi najbolje iskustvo maksimalnog ubrzanja, ovdje može doznati više. Nevera daje ideju o tome kako bi moglo izgledati teleportiranje. S druge strane, poslije Nevere svaki Lamborghini djeluje šepavo, kao i svaki Porsche”, piše Der Spiegel.

Tehnički superioran električni automobil

Detaljno se hvale tehničke performanse Nevere, a ističe se i da je vrlo udoban auto: “Uši ne odzvanjaju rikom iz cilindara kao u komercijalnom sportskom automobilu, kosti ne bole od borbe s mehanikom.” Objašnjava se i značenje imena te se konstatira da je Nevera tehnički superiorna u svakom smislu.

Der Spiegel navodi da proizvodnja Nevere započinje ovog ljeta u bivšem trgovačkom centru u blizini Zagreba. Sljedeće godine slijedi preseljenje u Rimčev kampus od 200 milijuna eura. Kampus je inspiriran sjedištem Applea u Cupertinu i Autostadtom u Wolfsburgu, a uključuje organsku farmu, hotel i trkaću stazu.

U sljedeće tri godine trebao bi izraditi najviše 150 primjeraka Nevere po cijeni od 2.4 milijuna eura i više za jedan auto, ističe njemački list.

index.hr