Deponija smeća kod Drvara, potencijalni izvor zaraze, za koju nitko nema rješenje

Deponija smeća u Vučića Polju u Drvaru, desetljetni je problem čije se rješenje još ne nazire. Na njoj se odlažu sve vrste otpada, od sekundarnih sirovina do uginulih životinja.

Privremena deponija smeća, za mještane sela Zaglavica predstavlja problem zbog neugodnih misrisa, ali i strah. Najveći problem je, kaže mještanin Branislav Balaban, što mrtve životinje raznose psi lutalice, što može dovesti do zaraze.

Na neugodne mirise ne mogu utjecati, a opasnosti od zaraze nema, poručuju iz Komunalnog preduzeća. Odlaganje životinjskog otpada je, kažu, posljedica neodgovornosti građana.

– Ova deponija je otvorenog tipa, nije pod ključem i i pod okom čuvara je samo u prvoj smjeni – ističe direktor Komunalnog poduzeća u Drvaru Mirko Tomić.

Kako bi problem bio riješen, općinsko Komunalno poduzeće trebalo bi da napravi startegiju upravljanja komunalnim otpadom, koja obuhvata njegovo selektivno sakupljanje, pravljenje reciklažnih dvorišta pa čak obradu i preprodaju, a onaj krajnji, neiskorišteni komunalni otpad, da se odvozi na županijsku deponiju.

– Mi ne možemo da napravimo lokalni plan razvoja i plan upravljanja komunalnim otpadom jer po hijerarhiji treba direktno da se naslonimo na županijski plan upravljanja otpadom, koji još uvijek ne postoji – naglašava Dušica Runić, načelnica općine Drvar.

 Zbog toga, općina i Komunalno poduzeće nisu u mogućnosti da spornu deponiju prilagode propisanim standardima. Međutim, to nije jedini razlog. Runićeva ističe da sanacija deponije zahtijeva velika financijska ulaganja, počevši od projektne dokumentacije, a ni općina ni komunalno poduzeće nemaju sredstava da ih izdvoje za ovu namjenu.

Bez obzira na prateće probleme, prvi korak trebalo bi da učine federalne vlasti izradom županijskog plana upravljanja otpadom, ali i izgradnjom regionalne deponije koja još ne postoji. (RTRS)