ĐAPO: Kaznene prijave za odgovorne u Drvaru i HBŽ-u

Ukoliko se ustanovi da poduzeće ‘KROM’ iz Drvara nije spremno za rad, otpad iz Italije će biti vraćen, uvoznik kažnjen, a odgovarat će nadležni u Drvaru i Hercegbosanskoj županiji.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo danas će podnijeti krivičnu prijavu i zatražiti od nadležnih istražnih organa da ispitaju sve dozvole koje je dobila firma ‘KROM reciklaža’ Drvar, čiji postupci su posljednjih dana uznemirili i zabrinuli građane općina Drvar i Bosansko Grahovo.

To će uraditi, ističe se u priopćenju, jer je neophodno ispitati sve okolnosti kako je strani investitor iz Srbije dobio sve dokumente od Općinskog suda u Livnu, kao i potrebne dokumente izdate od Općine Drvar te dozvolu za upravljanje otpadom koju je izdalo županijsko Ministarstvo graditeljstva obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša HBŽ.

“Podržavam načelnicu Općine Drvar Dušicu Runić i građane Drvara u njihovoj borbi da se sve sumnjive okolnosti izvedu načistac”, poručila je Đapo.

Srpski ministri u HBŽ Vasilija BroćetaMiloš Bauk i Jovo Paripović zatražili su od županijskog premijera da se održi izvanredna sjednica zbog odlaganja tekstilnog otpada iz Italije na području Drvara i Bosanskog Grahova.

Oslobođenje.ba