Home > Županija > Danijela Kuna: Ne bih mogla nastaviti mirno živjeti znajući da nisam napravila sve što mogu

Danijela Kuna: Ne bih mogla nastaviti mirno živjeti znajući da nisam napravila sve što mogu

“Trebala bi to biti sasvim normalna reakcija za svakoga. Ne bih mogla nastaviti mirno živjeti znajući da nisam napravila sve što je u mojoj moći u tom trenutku da ga spasimo”, tako je jučer Danijela Kuna sumirala dojmove pošto je u subotu napravila ključni posao kako bi bio spašen život Enisa M. iz Bugojna.

Podsjećamo, mladić je u subotu poslijepodne na Kukavičkom jezeru u Kupresu šetao s prijateljima, a onda se kao neplivač našao u vodi koja ga je povukla na dno jezera.

Osjećaji ponosa i prestravljenosti

Danijela je kompletan događaj spašavanja mladića opisala na svom osobnom Facebook profilu, a nekoliko dana poslije dojmovi su još uvijek snažni.

Emocije se i jesu i nisu slegle, još sam pod dojmovima. Miješaju mi se osjećaji ponosa s jedne strane, ali i osjećaji prestravljenosti kad se sjetim kako sam ga zatekla ispod vode, ali i na površini, kad smo ga iznijeli, odnosno njegovog izraza lica. U tim trenucima svašta čovjeku prođe kroz glavu, milijun misli. Na kraju je najvažnije da će biti dobro. U kontaktu sam s Enisom, on je u bolnici u Travniku na daljnjim pretragama pluća, kaže Danijela Kuna za Dnevni list.

Sve se dogodilo iz bezazlene situacije, trojica prijatelja – neplivača su šetali pored jezera.

Oni su valjda hodali uz obalu, a tamo jedan dio na lijevoj strani ima blagi pad, dok na desnoj strani ima nagli pad duboko u jezero i njemu je vjerojatno tu nestalo tlo pod nogama. Lokalni mještanin “Mrnjak” je prvi vidio da je upao u vodu i rekao momcima, ali oni su se odmakli jer ih je uhvatila panika od bojazni da i njih povuče. Među njima je navodno jedan znao slabije plivati, a druga dvojica ne.

Na 4 metra ispod površine

Danijela nijednog trenutka nije razmišljala što učiniti, bilo je samo pitanje brzine.

Otrčala sam do tog dijela i gledala gdje je, očekivala sam da će se netko boriti da se ne utopi, grcati, ali njega nikako nije bilo na površini. Kad sam pitala gdje je potonuo, ostali su izbezumljeno pokazivali različita mjesta gdje je potonuo. Ostalo mi je da skočim i ronim. Digao se mulj kako je prethodno bilo puno ljudi u vodi i slabo se što vidjelo. Imala sam naočale za plivanje u torbi, ali tko bi se u toj brzini sjetio toga, priča Danijela.
Njegovu ruku je, po vlastitoj procjeni, dohvatila negdje na oko 4 metra dubine.

Bilo ga je teško izvući, ali u tim trenucima daš sve od sebe. Izvukla sam ga i počela plivati prema obali, ali dok sam ga vukla, ta težina me povlačila prema dolje i nekoliko puta sam se zagrcnula. Iz ove perspektive, možda je i bolje da nije bio pri svijesti, jer bi inače borba bila vjerojatno još teža. Tražila sam pomoć, to sporo ide. Htjela sam ga izvući “u hipu”, ali to jednostavno ne ide tako. Momak iz Bugojna, Dževad Dželihodžić, koji je pritekao u pomoć i dao mu umjetno disanje je isto sportaš, bavi se alpinizmom, vidilo se da je jak.

Skup poslije oporavka

Na kraju se srećom sve završilo dobro i spašen je jedan mladi život.

Dogovorili smo se naći svi skupa kad se oporavi. Oni su stvarno jako zahvalni. S obzirom na struku, i možda moj karakter, meni je sasvim normalno tako reagirati. Ne bih mogla pustiti čovjeka da se utapa, a da ništa ne poduzmem, govori Danijela.
Iako djeluje kao logično i normalno, nije to reakcija kakvu svi pokažu.

Razumijem ovoga koji ne zna plivati da nije skočio u vodu, ali ovi koji znaju plivati… što oni nisu reagirali, to mi je neshvatljivo. A bilo je onih koji su samo stajali ukočeno i gledali što se događa, zaključila je Danijela Kuna.

Doktorirala kineziologiju pa upisala pedagogiju

Doc. dr. sc. Danijela Kuna (rođena 28. 12. 1985.) iz Kupresa je doktorirala je na Kineziološkom fakultetu u Splitu, a sad izvanredno studira Pedagogiju i psihologiju u Travniku i 4. je godina.

To me oduvijek zanimalo, psihologija pogotovo. Ide dobro i zadovoljna sam, kaže Danijela.
Danijela radi u Zavodu za odgoj i obrazovanje u Širokom Brijegu, voditeljica je podružnice u Livnu i zamjenica ravnateljice Zavoda.

Svestrana sportašica

Danijela je svestrana sportašica koja je bila instruktorica skijanja i fitness trenerica, a prethodnih godina jedna od najboljih atletičarki – dugoprugašica u regiji. Ipak poslije pobjede na maratonu u Linzu (Austrija) pala je na doping testu zbog kojeg je suspendirana na dvije godine. Ova kazna je istekla u lipnju.

Na profesionalnu razinu bavljenja atletikom se ne mislim više vraćati. A hoću li se vratiti rekreativnim utrkama, još ću donijeti odluku. Ako da, vjerovatno će to više biti neke trail i planinske utrke, kazala je Kuna.

Voljela bih puno više doprinijeti

Svoj osvrt na Facebooku je završila rečenicom: “Drago mi je i Bogu sam zahvalna na snazi i reakciji nekolicine nas koji smo se tu našli i što mi je nerijetko besmisleni život dobio mrvu više smisla nakon ovog dana”.

Zašto tako povremeno razmišljam je vjerojatno zbog velikih patnji i kušnji s kojima se kroz život susrećemo. Oduvijek si postavljam pitanja: Koji je smisao života? Zašto smo tu? Koja je moja uloga i što je to što znači živjeti za svijet koji dolazi, za generacije djece koje su pred nama i kakva je moja ostavština i uloga u svemu tome? Drugim riječima, smatram kako mogu i voljela bih puno više doprinijeti drugima u ovom životu. Planiram se nakon studija Pedagogije i psihologije opredijeliti za jedan od psihoterapeutskih pravaca kako bih pomogla ljudima koji se kroz život teško nose sa različitim problemima jer sam i sama prošla i preživijela brojne nedaće. Smatram kako je najveće zadovoljstvo pomoći čovjeku u nevolji, a osobito onima koji u današnjim, jako teškim životnim okolnostima, prolaze kroz različite izazove psihičke i duševne boli, a s kojima se ne znaju nositi, izjavila je Danijela.