Home > BiH > Danas se obilježava 30. obljetnica Hrvatske Republike Herceg Bosne

Danas se obilježava 30. obljetnica Hrvatske Republike Herceg Bosne

Program obilježavanja počinje u Mostaru u 10:45 sati polaganjem vijenaca kod spomen obilježja ispred Hrvatskog doma Hercega Stjepana Kosače. Nakon toga održava se okrugli stol “Krivotvorenje povijesti”

U organizaciji Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, Općine Grude i njenoga Odbora za branitelje i Hrvatskoga dokumentacijskoga centra Domovinskog rata u BiH danas će biti obilježena 30. obljetnica Hrvatske Republike Herceg-Bosne i Dan branitelja općine Grude.

Program obilježavanja počinje u Mostaru u 10:45 sati polaganjem vijenaca kod spomen obilježja ispred Hrvatskog doma Hercega Stjepana Kosače. Nakon toga održava se okrugli stol “Krivotvorenje povijesti”, javlja RTV HB.

Poslijepodne se program nastavlja u Grudama. Polaganje vijenaca, paljenje svijeća i odavanje počasti na grobu pokojnog Mate Bobana u Grudama predviđeno je za 16.30 sati, dok će se u 17 sati u Crkvi sv. Kate u Grudama služiti sveta misa za poginule, nestale i umrle branitelje.

Nakon mise predviđen je svečani mimohod stjegova ratnih postrojba općine Grude, polaganje vijenaca, paljenje svijeća i odavanje počasti svim hrvatskim braniteljima ispred spomenika palim braniteljima u Parku hrvatskih velikana u Grudama, gdje će biti upriličena prigodna obraćanja.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je hrvatska upravna jedinica u sklopu Republike Bosne i Hercegovine, koja je 28. kolovoza 1993. izrasla iz Hrvatske zajednice Herceg-Bosne utemeljene 18. studenog 1991., kao političke, kulturne, gospodarske i područne cjeline Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Utemeljilo ju je hrvatsko političko vodstvo reagirajući na srpsku agresiju u Hrvatskoj i BiH, da bi se u kolovozu 1993., slijedeći Owen – Stoltenbergov plan mirovni plan, preoblikovala u Republiku.
Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je, uz Hrvatsku i Republiku BiH, supotpisnica Washingtonskog sporazuma 18. ožujka 1994., kojim je dogovoreno stvaranje Federacije BiH kao zajednice hrvatskog i bošnjačkog naroda, s ciljem kasnijeg federaliziranja cijele države.

Činjenično je nastavila postojati i nakon donošenja Ustava Federacije BiH 30. ožujka 1994. do samoukinuća 14. kolovoza 1996., kada su sve ovlasti Vlade Herceg-Bosne prenesene na Vladu Federacije BiH. Ovaj teritorij je površinom zahvaćao prostor od 10.950 km2.

Večernji list