Home > Svijet > Danas palimo prvu od četiri svijeće na adventskom vijencu

Danas palimo prvu od četiri svijeće na adventskom vijencu

Prva svijeća na adventskom vijencu pali se danas i označava prvu od četiri nedjelje došašća uoči Božića koje najranije može početi 27. studenog, a najkasnije 3. prosinca.

Advent završava 24. prosinca na Badnjak. Došašće je vrijeme duhovnog promišljanja, vrijeme priprave za Božić, vrijeme naše duhovne inventure.Prva svijeća zove još prorokova svijeća te predstavlja nadu i iščekivanje. Druga ili betlehemska svijeća predstavlja mir i šalje poruku pomirenja sa svima kako bi Bogu pripravili put do svoga srca. Treća svijeća je pastirska i predstavlja radost i veselje. Posljednja se zove svijeća anđela, a predstavlja ljubav.

Ranije su se tijekom ta četiri tjedna palile 24 svijeće: četiri velike, crvene, i to nedjeljom te 20 malih, bijelih, koje su se palile svaki dan.

Danas se održala samo tradicija paljenja svijeća nedjeljom.Adventski vijenac plete se od zimzelenih grančica, ali tako da nema početka ni kraja što označuje vječnost. Bor i božikovina u vijencu simboliziraju besmrtnost, lovor označava pobjedu nad grijehom i patnjom, a cedar snagu i izlječenje od svih bolesti.

Lišće božikovine podsjeća na vijenac od trnja, sukladno engleskom vjerovanju da je Kristov vijenac od trnja bio načinjen upravo od bodljikavog lišća ove zimzelene biljke. Često je u njemu i grančica ružmarina, jer ova je biljka prema legendi čuvala Djevicu Mariju na njenom putu u Egipat.

Čine ga dva temeljna simbola – krug i svijeće. U vijenac se umeću četiri svijeće koje označuju četiri razdjelnice u ljudskoj povijesti: stvaranje, utjelovljenje, otkupljenje i svršetak.

Prve adventske nedjelje pali se prva svijeća i tako redom da do Božića gore sve četiri. Svjetlo svijeća označava dolazeće svjetlo Isusa.

Jabuka.tv