DANAS JE MAJČIN DAN: Svim majkama čestitamo njihov dan

Danas se diljem svijeta slavi Majčin dan, dan posvećen majkama koji se tradicionalno obilježava druge nedjelje u svibnju.

Kroz povijest Majčin dan različito se obilježavao u raznim zemljama. Status blagdana prvo je dobio u Sjedinjenim Američkim državama gdje se početkom 20. stoljeća u Graftonu u Zapadnoj Virginiji počinje obilježavati Spomendan svih majki zahvaljujući Anni Jarvis, koja je na taj način željela sačuvati sjećanje na svoju majku Ann Reeves Jarvis koja se borila za emancipaciju žena, a umrla je drugu nedjelju u svibnju, te ustanoviti blagdan u čast svim majkama.

Kako je uz ostalo napisala Anne Jarvis, svrha majčinog dana jest probuditi uspavanu ljubav i zahvalnost prema ženama koje su nas rodile. Dati majkama do znanja da ih cijenimo iako to baš ne pokazujemo često. Ako niste kod kuće, pišite majci, recite joj nekoliko lijepih riječi, pohvala i recite joj kako je volite. Majčina ljubav je nova svaki dan.

Američki je kongres 1914. Majčin dan proglasio državnim blagdanom. Proslavu je za vrijeme Drugog svjetskog rata u Europu prenijela organizacija “Armija spasa” preko svojih vojnika razasutih po europskim bojišnicama.

 

“Kaže se kako majke drže kratko ruke svoje djece, ali njihova srca drže zauvijek”.

Zato, uz zahvalnost svim majkama, čestitamo im njihov Majčin dan!

LivNovine