Home > BiH > Danas je Dan žalosti u BiH

Danas je Dan žalosti u BiH

Obrazloženje ministara iz RS je da je ovaj entitet već ranije proglasio Dan žalosti, a to je potom uradila i Vlada Federacije BiH nakon što u Vijeću ministara nije bilo suglasnosti za to.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić podsjetio je da se čekala odluka Vijeća ministara BiH o proglašenju Dana žalosti, a kako je to izostalo sazvana je vanredna sjednica Vlade FBiH na kojoj je usvojena Odluka o proglašenju Dana žalosti u tom entitetu.

– Obzirom da je Vlada entiteta Republika Srpska za Dan žalosti proglasila srijedu, Vlada FBiH vodila se time da se Dan žalosti obilježi na teritoriji cijele države isti dan – kazao je.

Danas će zastave na svim institucijama u BiH biti spuštene na pola koplja, a televizijski i radijski sadržaji, kao i svi sportski i zabavni sadržaji planirani za taj dan bit će prilagođeni Danu žalosti.

Sulejmanović je ubio suprugu i još dvije osobe, te nekoliko ranio, a tijekom policijske akcije je izvršio samoubojstvo. Ubojstvo je prenosio uživo na Instagramu.

Četiri dana ranije, Sud je odbio Sulejmanoviću odrediti zabranu prilaska žrtvi, iako ga je prijavila zbog obiteljskog nasilja.

Veliki broj građana Sarajeva, Zenice, Mostara, Tuzle, izašao je na prosvjednu šetnju u ponedjeljak, 14. kolovoza, na dan kada je klanjana dženaza svirepo ubijenoj N.H. Neke od poruka koje su sudionici prosvjeda nosili su bile “Stop femicidu”, “Šutnja je odobravanje” i “Recimo ne nasilju”.

Nakon femicida i dva ubojstva u Gradačcu, Odbor za praćenje provedbe i izvještavanje po Istanbulskoj konvenciji i femicidu u BiH naveo je da je situacija u pogledu femicida i rodno zasnovanog nasilja alarmantna i da zahtijeva hitnu reakciju svih nadležnih institucija.

Odbor je tijelo Vijeća ministara BiH, kojim rukovodi Agencija za ravnopravnost spolova BiH Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, koji analizira podatke o slučajevima femicida i daje preporuke za dalje postupanje u cilju sprečavanja tog najtežeg oblika nasilja nad ženama

Na njihovu inicijativu Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH započelo je evidentirati podatke o odnosu žrtve i počinioca u slučajevima ubojstva žena. Ovi podaci su pokazali da je u periodu 2021. i 2022. godine ubijeno 19 žena.

Femicid nije izoliran događaj, već je potrebno imati u vidu specifičnost konteksta u kome se ubistvo dogodilo. Više od jedne trećine pokušaja i izvršenog femicida desilo se u stanu, kući ili dvorištu žrtve čime se potvrđuje da je za ženu koja trpi nasilje najopasnije mjesto upravo njen dom, piše Fena.

Jabuka