DANAS JE BLAGDAN SVETOG ANTE: Čestitamo imendan svima koji nose ime Ante, Anto, Antun, Antonija, Anita…

Danas (13. lipnja) je blagdan Svetog Ante, svetca kojeg slave katolici diljem svijeta. Uz to, poznato je kako je sveti Ante jedan od najštovanijih svetaca u hrvatskom narodu.

 

Posvećene su mu mnoge katoličke crkve u Hrvatskoj i iseljeništvu, a mnogi su po ovom velikom svecu dobili imena.

Sveti Ante je svetac bolesne djece, siromaha i zatvorenika, a mnogi mu se utječu kad mole za izlječenje. Brojne hrvatske katoličke župe, zajednice i misije u hrvatskom iseljeništvu slave blagdan sv. Ante. Na ovaj blagdan djeca zajedno s roditeljima odlaze na misu i blagoslov u svoje misije i nose ljiljane, jedan od simbola ovog velikog sveca.

Posebne svečanosti prije pandemije su se održavale u brojnim hrvatskim katoličkim misijama kao npr. u Frankfurtu, Mainzu, Wiesbadenu, Stuttgartu, Münchenu i drugim župama, a nastavljaju se i sad, nakon ukidanja mjera ograničenja.

U HKŽ Wiesbaden koju vodi fra Kristijan Montina sveta misa u povodu proslave sv. Ante, u ponedjeljak (13. lipnja) počinje u 18 sati u župnoj crkvi na adresi Holsteinstraße 15, 65187 Wiesbaden,

Fra Kristijan Montina je sve župljane i njihove prijatelje pozvao na sv. Misu kao i proslavu Sv. Ante koji je zaštitnik Hrvatske katoličke župe Wiesbaden.

Sveti Ante je Portugalac rođen u Lisabonu, odakle se otisnuo u svijet nakon što je proučavao Sveto pismo i crkvene oce, posebice svetog Augustina.

Svima koji nose ime Ante, Anto, Antun, Antonija, Anita, …. čestitamo njihov imendan.

Fenix-magazin/MD