Home > Livno > Dan žalosti u BiH obilježen prvi put u Livnu

Dan žalosti u BiH obilježen prvi put u Livnu

U Livnu je ove godine po prvi put obilježena godišnjica genocida u Srebrenici, najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Livno, predvođen glavnim imamom Mahir-ef. Kevrićem, uz dozvolu nadležnih institucija Kantona 10 i Grada Livna, organizirao je kraći performans na gradskom trgu, s ciljem sjećanja na žrtve Srebrenice.

Volonterke Udruženja žena MIZ Livno su pripremile program u okviru kojeg su članice horske sekcije Medžlisa izvele Srebrenički inferno. Na platou trga su izradile cvijet Srebrenice, a program je obuhvatao i fotografiranje sa imenima najmlađih žrtava u Srebrenici.

– Zahvaljujujemo svima koji su došli da odaju počast žrtvama Srebrenice, na jedan kulturan i civilizacijski način, njegujući tako kulturu sjećanja na živote koji su nestali. Posebno smo zahvalni svima koji su pomogli u planiranju i organizaciji, a među njima su bili ne samo Bošnjaci, odnosno predstavnici Medžlisa Livno, nego i nekoliko poznatih livanjskih aktivistica – navode organizatori programa.

Da se nikad i nikome ne ponovi Srebrenica, ali da se nikada i ne zaboravi – poručili su svi prisutni sa livanjskog gradskog trga.

– Performans je izveden prvi put ovako javno, tako ni odaziv ljudi nije bio veliki, ali se nadamo da će dogodine biti drugačije i sa većim odazivom – pojašnjavaju iz Udruženja žena MIZ Livno.

Cijeli program je snimljen i dokumentovan na Facebook stranici MIZ Livno. Pored izlaska na gradski trg, MIZ Livno je i nizom drugih događaja popratio 25. godišnjicu genocida u Srebrenici.

Snimljen je program u džamiji Ahmeda Dukatara, te emitiran na Facebook stranici na dan godišnjice, a nakon ikindije namaza, 11. jula, džematlije su zajedno sa imamima i muallimama proučili hatmu za sve poginule šehide Srebrenice.

(Šejla M.K./Preporod info)