Home > Sport > Dalićeva ispovijed potresla Hrvatsku: Kako su od izbornika napravili propalicu i lopova

Dalićeva ispovijed potresla Hrvatsku: Kako su od izbornika napravili propalicu i lopova

Dosad nismo svjedočili takvom Zlatku Daliću. Našem nogometnom izborniku koji nam je vodeći reprezentaciju podario toliko veselja, ali i samovrijednosti. U razgovoru za Radio televiziju Herceg Bosne zacijelo se po prvi puta požalio na tretman, recimo to tako, nekih medija i ljudi.

Istina jest, ako pogledamo skoro sedam godina unatrag činjenica jest da je Zlatko Dalić unatoč svim uspjesima nerijetko bio omalovažavan. No, kada ga se nije moglo omalovažiti zbog rezultata, a realno nije, onda je cilj nepoštavanja lika i djela Zlatka Dalića bila njegova vjera, te neprestano isticanje domoljublja.

Tu tužnu istinu moramo gledati i kroz političku klimu u kojoj živimo, gdje se osjeća posvemašnja podijeljenost i kriticizam s obje strane. “Oni su od mene napravili jednoga propalicu, lopova, neznanca. Mene je to strašno pogodilo. Znao sam da to ništa nije istina, ali oni su to meni “natočili’ jer se nisam baš znao nositi s time i onda su me razvalili”.

Dalić se ‘ispovijedio’

Rekao je to Zlatko Dalić u razgovoru koji je nalikovao pomalo na ispovijed, jer očito mu nije lako zbog takvih navoda. Čovjek koji je s hrvatskom reprezentacijom osvojio dvaput medalju na svjetskim smotrama, te doveo istu momčad do finala Lige nacija i dalje se suočava s kritikama, a najteže mu je bilo u jeku prošlih europskih kvalifikacija.

Kada su dva neočekivana poraza i njega stavili pred nikad teže ispite, jer rasplet više nije ovisio o Hrvatskoj nego o drugima. Izvukao se, a neki se čak zbog toga ponašaju ljutito. Zamjeraju mu njegovo isticanje vjere, priče o poniznosti i slične njegove osobne stavove. Što je jako ružno…

No, Zlatko Dalić ima nešto što nitko drugi prije nije imao. Rezultat je mjerilo svega, a ovdje je riječ o kontinuiranom rezultatu. Dugogodišnjem. Zlatko Dalić još je u procesu smjene generacija. I to je posao koji traži predviđanje budućnosti, usto morate i onim starijim pokazati da više nisu nedodirljivi. On je to izvodio, i izvodi maestralno. Zbog smjene generacija raširio je reprezentaciju na 25 ljudi. I od svakog zna što može dobiti.

Žalosno je da ga tako napadaju

Kada se opusti priznaje da je vjernik, ne krije to. Uostalom, zašto bi to i krio. Zar ne shvaćamo da živimo u demokraciji, da smo u slobodi govora i mišljenja. Kada ima sjajne rezultate onda se Dalića napada zbog vjerskog stava. Nečuveno. Idemo i dalje. Ako su isticanje poniznosti i svoje vjere najveća greške Dalića onda je on uistinu – bezgrešan. Žalosno je što se jednog čovjeka, trenera, uostalom i pedagoga tako paušalno opisuje i kritizira. Samo zato što je vjernik. Ma nebulozno.

Samo se sjetite kritika kad reprezentaciji nije išlo: „Što mu sad Gospa nije pomogla”? Činjenica jest da Dalić kod nas radi u teškim okolnostima. I kako to vješto i dobro radi. On je ostvario tako dobre rezultate koje mi ne možemo negirati bilo kakvim kritikama i primjedbama. A stalno je suočen s njima. I nevjerojatno sve skupa dobro podnosi, siguran da niti jedan izbornik u povijesti to nije tako dobro podnosio. Makar je činjenica da mu je i najlakše od svih izbornika, što se tiče podnošenja kritika, jer ima najbolje rezultate.Ali, Dalić nije glup, dobro on zna što ga čeka nakon prvog kiksa. Dosad ga, ruku na srce nije imao. Ono što je malčice pokvario, kao u zadnjim kvalifikacijama, brzo je i popravio. I zacijelo Dalić zna da smo u kritikama nakon razočaranja najgori na svijetu. No, ni u snu nije očekivao da će ga prozivati zbog stvari koje nemaju veze s nogometom.

Zlatko nam je dao sve

Zlatko Dalić zapravo dao nam je sve. Rezultate, mir, rješio sukobe oko domaćinstava reprezentacije. Jest, svega toga ne bi bilo da nije bilo rezultata. Oni su temelj svega. Kako još ima onih koji misle da ne valja?

Hrvatsku će na Euru u Njemačkoj pratiti stotine tisuće navijača. Ima, ima onih koji ga vole i ne vjeruju. Ovdje smo spominjali manjinu, ali poprilično glasnu i neobuzdanu. Najgore se u Hrvatskoj isticati kvalitetom!

Dnevno.hr