Home > BiH > DALEKO OD OČIJU, ALI NE OD SRCA

DALEKO OD OČIJU, ALI NE OD SRCA

Zoran Tarade je Tuzlak, Balkanac, s mjestom prebivališta u Kanadi, ali zahvaljujući svom neobičnom hobiju, vječiti zaljubljenik u Bosnu i Hercegovinu. Državu koja ima dušu, srce, ali i bogatu povijesti. E baš tu povijest, Zoran želi sačuvati od zaborava i to mu sjajno ide. 

Zoran skuplja stare fotografije gradova Bosne i Hercegovine i nesebično ih dijeli putem grupa na društvenim mrežama. Starima budi uspomene, mladima pokazuje neki drugi svijet, a nostalgičarima jednu drugu državu koja se vremenom pretvorila u novo i moderno.

Točan odgovor na pitanje kada je počeo skupljati starine nema, smatra da je ta ljubav urođena i ne pamti trenutak kada se to probudilo u njemu„U susjedstvu moje bake u Koprivnici u Hrvatskoj, živjela je jedna stara gospođa koja je izuzetno voljela djecu. Bila je sama, pa neke stvari nije mogla sama uraditi i uvijek je nas pitala za uslugu. Iz tog razloga sam par puta boravio kod nje u stanu. Imala je mali muzej. Njeni su u 19. stoljeću imali ljekarnu, pa je tu bilo stvarčica koje su ostale. Možda je to bio trenutak kada sam zavolio starine. A možda zato što očeva obitelj u Zagorju ima klet (kućicu za vino) na kojoj piše da je izrađena 1836.godine. Nisam siguran“, kaže Zoran za Hercegovina.info.Broj pratitelja na grupama na društvenim mrežama koje Zoran uređuje, su mu svojevrsno vjetar u leđa i motivacija da radi sjajnu stvar. Nešto što bi u suštini trebala raditi država, je palo na leđa čovjeka koji se izvrsno bori sa svim tim. Skuplja i štiti kulturno nasljeđe i dokaze da je ova država uvijek bila stanica za sve putnike prolaznike. Da su svi oni nešto odnijeli iz nje, ali i nešto ostavili. Tako da naši gradovi plijene i danas privlače turiste zbog nekih čudnih spojeva, etno i modernog, tradicionalnog i suvremenog. A i neki spadaju među najljepše gradove Europe. Ne mogu se sve države pohvaliti takvim bogatstvom.

Po mom mišljenju, među najljepšim starim gradovima BiH su Travnik, Mostar, Sarajevo, Tuzla, Banja Luka, Vranduk, stari Maglaj, Trebinje, Počitelj, Jajce, Višegrad, mada svaki grad ima svoju draž. Puno gradovi danas izgledaju tužno, jer se slabo ili nikako vodi briga o starinama. Mišljenja sam da bi Bosna i Hercegovina mogla živjeti samo od prihoda turizma, ali bi trebalo napraviti dobar i agresivan marketing, reklame, ali i restauracije tih starih objekata.“

Gosti koji bi odabrali našu državu za godišnji odmor zasigurno bi prepoznali važnost i tematiku koju priča svaka zgrada i ulica iz prošlog i ranijih stoljeća. Iako je određeni dio sačuvan, kompletna slika se ne može stvoriti jer je vrijeme učinilo svoje, zato Zoran ima svoje adute, fotografije koje će vjerodostojno pokazati stare gradove.

Hercegovina.info