Covid propusnice u BiH

Od danas u RS, poslije 22.00 sata, neće se moći boraviti u zatvorenim ugostiteljskim objektima bez covid propusnice. Zbog pogoršane epidemiološke situacije, uvele su je i brojne europske, kao i susjedne zemlje. Odgovorni u BiH kažu da se još ne ide u pravcu uvođenja Covid propusnice.

Dok naši susjedi uveliko primjenjuju ili će početi primjenjivati Covid propusnice, mi se još premišljamo.

SINIŠA SKOČIBUŠIĆ, v. d. direktora Zavoda za javno zdravlje FBiH

“Brojne europske zemlje, osobito zemlje u okruženju, već su počele s takvim mjerama. I mi kroz Krizni stožer razmišljamo, između ostalog, i o tome. Naravno da ćemo na vrijeme donijeti odluku i da ćemo pokušati s javnošću iskomunicirati unaprijed te odluke”.

Za zdravstvenu struku, nema dileme. Svaka mjera, pa i ova, koja može doprinijeti smanjenju broja oboljelih i stavljanju pandemije pod kontrolu je dobrodošla.

VLADO ĐAJIĆ, direktor UKC-a RS

“Vjerujem da će nadležne institucije u svim državama, i kod nas, pronaći najbolje rješenje da se motiviraju ljudi, a možda i natjeraju, da tako kažem, pod navodnicima, da se cijepe i pridržavaju mjera. I sigurno je, to je već dokazano u mnogim državama da Covid propusnice smanjuju veliki broj oboljenja”.

Uvođenje i primjena Covid propusnice dovela je do protivljenja u gotovo svim državama koje su ih uvele. Mišljenja naših građana su podijeljena i neki je podržavaju, a druge misle da se radi o kršenju ljudskih prava.

Covid ili kako ih neki zovu i sanitarne propusnice, razlikuju se od zemlje do zemlje. U početku su bile potrebne za ulaz u institucije kulture i fitnes centre, ali se postupno upotreba proširila i na prijevoz, ugostiteljske objekte, trgovačke centre, te ostala mjesta gdje se okuplja veći broj ljudi. U Italiji i Austriji, na primjer, bez Covid propusnice se ne može više ni na posao. Bez obzira na to o kojoj državi se radi, imaju i nešto zajedničko.

Covid propusnica je dokument u digitalnom ili papirnatom obliku koji dokazuje da li je i kada neka osoba revakcinirana i da li je primila barem jednu dozu cjepiva protiv Covida-19, da li je negativna na testu ili se nedavno oporavila od virusa.

Dok za Europu i naše susjede nema dileme treba li uvesti ovaj dokument, kod nas o ovome vjerojatno neće odlučivati struka, već političari koje zbog rejtinga više zanima potencijalna reakcija građana na ovakvu mjeru nego njena efikasnost.