Čović pozvao na ‘roditeljski sastanak’ kadrove iz HBŽ-a, ali pomirbe nema

Skoro godinu i po dana od općih izbora u BiH, a Hercegbosanska županija još nije dobila novu vlast. Problem ovaj put nisu odnosi sa strankama iz drugih naroda nego odnos dvije struje unutar HDZ-a BiH. Na jednoj strani je tomislavgradska struja koju predvodi načelnik ove općine Ivan Vukadin, dok je na drugoj strani livanjska struja koja želi da na čelu Vlade HBŽ ostane Ivan Jozić. U prijevodu, oba Ivana žele fotelju predsjednika Vlade, a kompromisa do sada nije bilo. Zbog toga ih je predsjednik stranke Dragan Čović ovih dana okupio u središnjici stranke, te još jednom pokušao uticati na rješenje krize. 

Kako danas donosi Večernji list, sazvan je tzv. roditeljski sastanak na kojem su se pokušali riješiti nejasnoće, ali nema informacije o tome da je bilo što riješeno. Navodi se kako nitko od pobunjenih zastupnika koji ne slušaju naputke nadređenih stranačkih dužnosnika nije izbačen iz stranke, te se odbacuje ideja da će nezadovoljnici unutar HDZ-a BiH HBŽ-a formirati novu stranku. Naglašava se kako je odbačena mogućnost da se iz vlasti izbaci HDZ 1990 kako bi se zadovoljili apetiti svih frakcija HDZ-a BiH HBŽ-a.

Kako su sudionici sastanaka rekli za Pogled.ba, ‘roditeljski sastanak’ nije dao nikakve rezultate, što znači kako su dvije suprostavljene frakcije u HDZ-u BiH HBŽ i dalje na suprotnim stranama i nema naznaka kako bi problemi uskoro mogli biti riješeni. 

Jozić tako do daljnjeg ostaje u fotelji predsjednika županijske Vlade, a Vukadin i njemu odani zastupnici imaju većinu u Skupštini HBŽ-a. Čini se kako bi ova situacija mogla potrajati, a pitanje je hoće li u konačnici izborni rezultati uopće biti implementirani.