Home > BiH > Članovima Vlade i ostalim dužnosnicima plaće uvećane za stotine maraka

Članovima Vlade i ostalim dužnosnicima plaće uvećane za stotine maraka

Usvajanjem Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine povećane su i plaće predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, premijera, federalnih ministara, parlamentaraca za nekoliko stotina KM, dok se borcima egzistencijalna naknada povećava po mjesecu provedenom u obrani za 16 pfeninga, a umirovljenicima je siječanjska mirovina povećana akontativno za mizernih pet posto.

Ranija osnovica izabranih dužnosnika, nositelja državnih funkcija i savjetnika u organima zakonodavne i izvršne vlasti iznosila je 385 KM, a sada je povećana na 425 KM.

Prema Zakonu o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine najviši koeficijent ima predsjednik/ca Federacije BiH u ovom slučaju Lidija Bradara (HDZ). Njena osnovna plaća po staroj osnovici iznosila je 3.850 KM, bez minulog rada, toplog obroka i ostalih naknada a sada iznosi 4.250 KM, što je za 400 KM višeZamjenicima premijera FBiH i dopredsjedavateljima u Parlamentu FBiH osnovne plaće prije povećanja su iznosile 3.657 KM, a sa povećanjem iznose 4.037 KM što je povećanje od 380 KM. I federalni ministri su se “oparili”. Osnovne plaće su im prije povećanja bile 3.465 KM, a sada su 3.825 KM, što je povećanje od 360 KM.

Osnovna plaća predsjednika klubova u Parlamentu FBiH prije povećanja iznosila je 3.157 KM, a sa povećanjem iznosi 3.485 KM. Osnovne plaće su im povećane za 310 KM.

Kada je riječ o federalnim zastupnicima i izaslanicima njihove osnovne plaće prije povećanja su iznosile 3.003 KM, a sada su 3.315 KM što je povećanje za 312 KM, piše Faktor.Potpredsjednici FBiH, sada Refik Lendo (SDA) i Igor Stojanović (SDP) prije povećanja su imali osnovne plaće 3.773 KM, a sada one iznose 4.165 KM, što je za 392 KM više.

Što se tiče premijera Federacije BiH, sada Nermin Nikšić (SDP), i njegova osnovna plaća je bez minulog rada, toplog obroka i ostalih benefita iznosila prije povećanja 3.773 KM, a sada je povećana za 392 KM i iznosi 4.165 KM. Na isti način su povećane i plaće predsjednika Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Jabuka.tv