Home > BiH > ČISTKA U DRŽAVNIM TVRTKAMA Bit će smijenjeni svi direktori, prvi ‘lete’ čelnici Elektroprivrede i BH Telecoma

ČISTKA U DRŽAVNIM TVRTKAMA Bit će smijenjeni svi direktori, prvi ‘lete’ čelnici Elektroprivrede i BH Telecoma

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u narednih 15 dana smijenit će sve direktore državnih tvrtki, među kojima su „BH Telecom“ i „Elektroprivreda BiH“.

Premijer FBiH Nermin Nikšić zatražio je od članova uprava državnih tvrtki da podnesu ostavke. Iako je rok od mjesec istekao, oni to još nisu uradili. Oglasila se samo SDA, koja je u priopćenju za javnost pozvala na svojevrsnu pobunu i poručila svojim kadrovima da „ne podliježu pritiscima“.

U skladu s opredjeljenjem premijera da uprave javnih tvrtki trebaju slijediti politiku Vlade FBiH, kako je potvrđeno u Uredu Vlade FBiH, u narednim danima očekuju se smjene direktora, među kojima su Admir Andelija iz „Elektroprivrede BiH“ i Sedin Kahriman iz „BH Telecoma“.

Proces kadrovskih promjena u javnim tvrtkama prate i optužbe da su neki od njih zloupotrebljavali sredstva kako bi pokušali „kupiti“ tada oporbene zastupnike i tako spriječe izbacivanje SDA iz vlasti. Zanimljiva će biti i nova kadrovska rješenja u križaljci po kojoj bi “BH Telecom”, jedna od najprofitabilnijih tvrtki u FBiH, koja je dugo vremena slovila za „zlatnu koku“ SDA, trebao pripasti Narodu i pravdi.

Najizgledniji kandidat

Kao najizgledniji kandidat za njegovog direktora navodi se Amel Kovačević. Kada je riječ o “Elektroprivredi BiH”, direktora bi trebao predložiti SDP, a ova stranka će, kako piše Avaz, predložiti i direktore “BH Pošte” i “Cesta FBiH”, a NiP čelnike Aerodroma Sarajevo, “Ginexa” iz Goražda i “BH-Gasa”.

S posebnom pažnjom javnost će pratiti i smjenu direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović, kao i tko će je, nakon poništenog zvanja doktorice i magistrice, zamijeniti na toj poziciji.

Prema neslužbenim informacijama, stranke koje čine Vladu FBiH postigle su načelni dogovor da KCUS pripadne SDP-u, te bi, najvjerojatnije, Haris Vranić trebao biti imenovan za novog direktora.

Subjekti iz B-kategorije

Kada su u pitanju poduzeća iz tzv. B-kategorije, NiP je dobio vogošćanski “Pretis”, FIA-u, Javno poduzeće “Una”, Agenciju za državnu službu, Odbor za žalbe državne službe, KPZ Sarajevo i Registar vrijednosnih papira.

SDP-u je iz ove kategorije pripao konjički “Igman”.

Hercegovina.info