Čini se da Novalić misli kako ljudi u BiH puno jedu!

Inflacija u svijetu raste nezaustavljivo. Usljed neizbježnog dizanja cijena, države kratkoročnim i dugoročnim mjerama pokušavaju sanirati štetu i ublažili taj udar na džepove građana. Sve zemlje to rade, ali ne i Bosna i Hercegovina. Kada je u pitanju naša država, u sljedećem razdoblju možemo očekivati ”mjeru” Vlade FBiH koja se odnosi na način izračuna potrošačke korpe, koju je premijer Fadil Novalić ranije nazivao proizvoljnom, irelevantnom, da se to ne koristi nigdje u svijetu te da je to nešto što je Sindikat ”lansirao”.

Kako piše Avaz, iz Saveza samostalnih sindikata poručili su da je Novalićev cilj da ljude uvjeri da previše jedu i da se razbacuju! SNSD-ov prijedlog U travnju prošle godine iz Centralne banke BiH poručili su da bi u 2022. inflacija trebala biti niska.

”Podaci ukazuju na to da se ne očekuje ubrzavanje inflacije i da će ona, uglavnom, ostati na niskoj razini. Održavanju niske inflacije, što je jedan od preduvjeta održivog ekonomskog rasta, doprinosi i postojeći aranžman monetarne politike u BiH” – poručili su tada iz Centralne banke.

Vjerujući, vjerojatno, više priopćenju Centralne banke BiH nego svojim očima, još se ništa ne poduzima povodom ovog pitanja, a jedini prijedlog u vezi s ovom temom koji je upućen u proceduru bio je onaj iz SNSD-a. U tom prijedlogu zatraženo je smanjenje stope PDV-a na osnovne životne namirnice i lijekove sa 17 na 10 posto do kraja 2022. godine, dok je na luksuz predviđeno povećanje stope PDV-a sa 17 na 22 posto, piše Avaz.

Zemlje regije su mnogo ozbiljnije pristupile ovom problemu. Vlada Hrvatske je prvo početkom ovog mjeseca zamrznula cijene goriva, a nakon toga je, prije nekoliko dana, donijela set mjera kojim će se, kroz smanjenje stope PDV-a, pokušati olakšati preživljavanje građana. PDV na plin će u Hrvatskoj trajno biti spušten s 25 na 13 posto, a do kraja ove godine će iznositi samo pet posto. I PDV na materijal za ogrjev spušten je na 13 posto, a na pet posto za osnovne namirnice, kao što su meso i riba, voće, povrće, jestivo ulje, dječija hrana, a na toj stopi PDV-a su već kruh i mlijeko.

Vlada Srbije je prethodnog tjedna ograničila cijene goriva, a još u prosincu su zamrznute cijene prirodnog plina i osnovnih životnih namirnica, poput brašna i ulja. Osim toga, Vlada Srbije je u više navrata davala jednokratne pomoći za različite kategorije društva, a posljednja takva mjera bila je pomoć mladima u iznosu od 100 eura, dok su umirovljenici dobili po 170 eura. h

bljesak.info