Home > Županija > CIKBiH oduzeo oba mandata Dušku Radunu

CIKBiH oduzeo oba mandata Dušku Radunu

Dušku Radunu, zastupniku SNS-a u Skupštini HBŽ i delegatu u Domu narod Parlamenta FBiH, CIK je danas oduzeo oba mandata, potvrdila je portparol CIK-a Maksida Pirić.

Ona dodaje da odluka nije još pravomoćna pošto postoji mogućnost ulaganja žalbe od  Raduna. On je obavljao dužnost i načelnika općine Bosansko Grahovo od 2015. do 2018. godine. Saznaje Avaz.

Avaz podsjeća, Radun je pravomoćno osuđen presudom Općinskog suda u Livnu za zloupotrebu položaja ili ovlasti te mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od osam mjeseci. Također, istom presudom mu je određeno da se od optuženika oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u ukupnom iznosu od 23.530,50 KM u korist budžeta Općine Bosansko Grahovo – navela je tajnica Općinskog suda u Livnu Marija Vila-Robović.

Međutim, kaznu zatvora je Radun zamijenio novčanom te u roku od mjesec uplatio dodatnih 24.000 KM.

Prema Izbornom zakonu BiH, izabranom članu organa vlasti na svim nivoima prestaje mandat prije isteka vremena na koje je izabran između ostalog, ako je nositelj mandata pravomoćno osuđen na kaznu zatvora od šest mjeseci ili duže, što je slučaj s Radunom.