Cijene se ne smiruju: Litar dizela 3,76 KM, litar benzina 3,56 KM

Cijene goriva u Bosni i Hercegovini, kao i u drugim državama, se ne smiruju pa se korekcije cijena na benzinskim crpkama vrše gotovo svakodnevno. Prema informacijama Federalnog ministarstva trgovine najskuplja cijena litra dizela u Sarajevu je na benzinskoj crpki Petrol na tranzitu i iznosi 3,76 KM dok na istom mjestu litar benzina iznosi 3,56 KM.

Najniža cijena dizela jutros u Sarajevu iznosi 3,41 KM (Energopetrol kod Općinskog suda i Holdina na Grbavici), a benzina 3,31 KM (Energopetrol kod Željinog stadiona) dok se prosječne cijene kreću oko 3,50 dizela i 3,40 benzina, piše Klix.

Naime, prema svim analizama, cijena goriva u BiH u narednim tjednima bi mogla dostići čak 4 KM po litru što će dodatno usložniti ekonomsku krizu i dovesti do novih poskupljenja u cijelom lancu, od proizvođača do krajnjih kupaca.

Kako građani mogu pratiti gdje je najjeftinije, a gdje najskuplje gorivo

Sve informacije o cijenama naftnih derivata građani mogu saznati putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine “FMT FBIH oil info”, u kojoj su cijene poredane od najnižih do najviših, a potrebno je da odaberete svoj grad. Korištenjem navedene aplikacije potrošači imaju jednostavan pristup pregledu važećih cijena, kao i pregledu najnižih cijena na benzinskim crpkama.

Navedeno omogućava građanima da u svrhu zaštite njihovih ekonomskih interesa, kupovinu obave po nižim cijenama i svoje potrošačko povjerenje poklone distributerima goriva koji su u svoju poslovnu politiku integrirali socijalno odgovorno ponašanje.

vecernji.ba