Cijene razgovora između nacija Europe jeftinije nego među tri operatera u BiH

Od 15.  svibnja, cijena poziva mobilnim telefonom iz jedne članice EU u drugu bit će ograničena na 19 centi po minuti. Tako će razgovor primjerice nekog iz Francuske  s nekim iz Litve biti jeftiniji nego razgovor nekog iz Banja Luke s nekim u Sarajevu il Mostaru ukoliko oni koriste usluge različitih mobilnih operatera.

Licemjerstvo nabijanja cijena van teritorija EU je utoliko veće ako znamo da su europske telekom tvrtke u određenoj mjeri već ušle u suvlasništvo pojedinih operatera BIH. Zašto njemački suvlasnik Mtela nema jeftinije pozive prema njemačkom suvlasniku HT Mostara recimo?

Ako je pak BIH na europskom putu i planira postati dio EU zašto ista ta EU ne bi kao znak podrške BIH uvela isti cjenik za građane BIH ukoliko komuniciraju s ljudima iz EU zemalja?

Ne bi li konačno Europa mogla konkretnim potezima poslati jasnu poruku BH građanima što ih čeka ako uđu u EU?

Cijena tekstualne poruke putem mobilnog telefona bit će tako u EU šest centi. Ograničenje cijena uslijedilo je nakon odluke Europske komisije donešene prije dvije godine da se ukinu cijene rominga unutar članica europskog bloka.

Rezultati istraživanja Europske komisije koji su objavljeni prošle godine pokazali su da je cijena razgovora između članica EU bila 76 centi ili trostruko viša od domaćih koji su u prosjeku bili 21 cent.

Cijena tekstualne poruke iz jedne članice EU u drugu bila je više nego dvostruko veća od onih u domaćoj mreži.

“Nove regulative u oblasti telekomunikacija pomoći će EU da ispuni sve veću potražnju Europljana za povezanosti i ojačat će konkurentnost bloka”, rekao je europski komesar za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip.

Ograničenje cijena pokrivat će i Norvešku, Island i Lihtenštajn kada regulative budu unesene u Sporazum o europskoj ekonomskoj zoni.