Cijene ogrjeva skočile 100 posto, građani će zimu dočekati u hladnim domovima?

Tvrtka ”Drvosječa” koja na tržištu Bosne i Hercegovine već 19 godina posluje u sektoru ogrjeva te energetike uputila je alarmantan dopis vlastima u BiH na svim razinama zbog sve ozbiljnije situacije na tržištu te abnormalnog rasta cijena ogrjeva. Pismo je upućeno predsjedatelju Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji, ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staši Košarcu, ministru trgovine FBiH Zlatanu Vujanoviću, ministru energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić, premijeru FBiH Fadil Novalić, predsjedniku Vlade RS Radovanu Viškoviću, ministru energetike i rudarstva RS Petru Đokiću, ministru gospodarstva i poduzetništva RS Vjekoslavu Petričeviću.

+100%

“Ono što je trenutno evidentno na europskom tržištu biomase i ogrjeva je činjenica da vlada ogromna nestašica, o čemu je naša kompanija više puta obavještavala javnost putem raznih vrsta medija. Navedenoj nestašici je u prvobitnom slučaju kumovala pandemija koronavirusa, koja je našu državu zahvatila početkom 2020. godine nakon čega su se poremećaji u lancima snabdjevanja počeli pretvarati u poremećaje u cijenama ogrjeva prema krajnjim kupcima – potrošačima. Cijene su, shodno činjeničnom poskupljenju brojnih faktora koji su nužni u proizvodnji svih vrsta ogrjeva među kojima je i električna energija, pogonsko gorivo, čelik i brojne druge komponente, doživjele svoj očekivani i, ako se može reći, normalan rast te se taj rast može otprilike mjeriti jedinstvenom stopom od +20% za sve vrste ogrjeva. Takvo povećanje su stanovnici naše države i očekivali, shodno općeprihvaćenoj činjenici da je u tim momentima svaki aspekt života doživio cjenovni rast. Promjene u cijenama su ponovo krenule ići uzlaznom putanjom krajem veljače tekuće 2022. godine. Događanja na teritoriji Ukrajine te njihov sukob sa Ruskom Federacijom je u tom periodu pa sve do danas doveo do ogromnog poremećaja u lancu snabdjevanja zemalja Europske Unije sa energentima poput plina, ali svakako i svih vrsta ogrjeva – drveta, peleta, briketa ali i uglja. Razlog za taj abnormalni rast cijena ogrjeva, koji je u razdoblju pisanja ovog dopisa dosegao postotnu razliku od +100% u odnosu na prošlogodišnje cijene sa tendencijom daljeg rasta, je činjenica da su u proteklim godinama zemlje Europske Unije primarno svoje potrebe za ogrjevom podmirivale iz Ukrajine koja je, kao i naša zemlja, obilato bogata šumom a samim tim i proizvodima iz sektora energetike i biomase.

Dobavljači iz Ukrajine

Tržište zemalja Europske Unije, u trenutnom nedostatku ranijih dobavljača iz Ukrajine zbog narušenih tranzitnih puteva, su svoje ciljeve za nabavku usmjerili ka drugoj europskoj zemlji koja je bogata šumom i biomasom – Bosni i Hercegovini. Naša kompanija je u prethodnom razdoblju svjedočila enormnom broju upita za ponudu ogrjeva iz svih zemalja EU a kojih idalje na desetine svakodnevno stiže na naše mail adrese. Iako vođeni idejom i željom da prvo podmirimo domaće tržište sa ogrjevom a da višak, kojeg zahvaljujući našem prirodnom bogatstvu uvijek bude, izvozimo, trenutno se čak i mi nalazimo u moru onih koji su svoje proizvodnje i kapacitete usmjerili ka izvozu u kvotama koje su jednake 90% njihove čitave proizvodnje, a veliki broj je i onih koji su usmjerili čak i 100% čitave proizvodnje ka izvozu. Službeni podatak je da trenutno mi, gospodarstvenici sa tržišta BiH iz sektora ogrjeva i energetike, dnevno izvozimo u prosjeku 30 – 50 šleperskih isporuka drveta što je jednako cca. 2000 prostornih metara drveta, te 20-30 šleperskih isporuka drvenog peleta što je jednako cca. 500 – 700 tona. Uzimajući u obzir te službene brojke, udar na bh. tržište je ogroman te dovodi do činjenice da navedenog ogrjeva neće biti dovoljno za potrebe bosanskohercegovačkog tržišta. Navedeno se događa zbog temeljnih ekonomskih pretpostavki da se cijena određene robe formira na bazi ponude i potražnje za istom, a obzirom da je ponuda ogrjeva u cjelini trenutno dosta oslabljena – neminovno je ogromno povećanje cijene svih vrsta ogrijeva te je stoga za gospodarstvenike, odnosno za poduzeće, veća isplativost da se ogrjev sa našeg tržišta izvozi na inozemno tržište nego da se prodaje na domaćem tržištu. Sve to je dovelo da se naše gospodarstvo sa svojim proizvodima okrene prvenstveno inozemnom tržištu.

”Nerealne cijene”

Jedan od najvažnijih tržišnih segmenata na tržištu ogrjeva predstavljaju i javne nabavke državnih institucija, koje su u prošloj 2021. godini objavile javne nabavke za ogrjev u vrijednosnom iskazu od preko 2.550.000,00KM. U te institucije spadaju i škole, bolnice kao i sve ostale javne institucije. Uzimajući to u obzir, ovom prilikom Vas obavještavamo da navedene abnormalne promjene u cijenama ove godine znatno ometaju proces javnih nabavki zbog nemogućnosti predviđanja cijena ogrjeva čak ni za 7 dana unaprijed. Na dnevnoj bazi se desetine javnih nabavki poništava zbog ”nerealne cijene” od strane ponuđača a sve zbog činjenice da su proračuni javnih institucija ostali isti kao i prošle godine a s druge strane su se cijene ogrjeva drastično promjenile. Rješenje koje javne institucije trenutno primjenjuju je da za isti iznos sredstava kao i svake godine nabavljaju dosta manju količinu ogrjeva, a poređenja radi – ove godine za isti novac mogu nabaviti duplo manju količinu nego prošle godine. To rješenje se smatra privremenim, jer će se njime u konačnici dovesti do količinskog nedostatka ogrjeva, najvjerovatnije u najhladnijim periodima zime, a samim tim i do hladnih prostorija institucija. Kako naša privreda trenutno pokušava odgovoriti nadasve ogromnim zahtjevima zemalja iz inostranstva za ogrjevom koji će se zasigurno još više intenzivirati, uzimajući u obzir sve veće tenzije te skore najave potpune obustave isporuke plina u zemlje EU prilikom čega je stanovnicima istih jedina alternativa ogrjev, naša država je već počela ulaziti u krizu u kojoj će, uprkos našem ogromnom prirodnom bogatstvu kako drveta tako i uglja, najvjerojatnije dočekati zimu sa hladnim domovima velike većine građana a i sa hladnim školama, javnim ustanovama, bolnicama. Kao društveno odgovorna kompanija, a uzimajući u obzir sve ranije navedeno, te sve veće približavanje i smatranja zasigurnim scenarija o dočekivanju zime u hladnim domovima i institucijama, ovom prilikom Vas molimo da što prije na hitnoj sjednici Vijeća ministara donesete odluku o obustavi izvoza svih vidova ogrjeva van države izuzev slučaja podmirenog domaćeg tržišta a u cilju zaštite domaćeg gospodarstva, domaće ekonomije te naposlijetku – apsolutne zaštite domaćeg stanovništva. Navedenim činom će se situacija na domaćem tržištu zasigurno normalizirati te će stanovnici kao i ranijih godina ponovo imati ogrjev po pristupačnim cijenama i u dovoljnoj količini.

Hitnost

Ovom prilikom Vas molimo da ovaj dopis razmotrite pod hitnom notom jer se situacija na domaćem bosanskohercegovačkom tržištu mjenja iz dana u dan ali nažalost – na štetu stanovnika i njihovog proračuna. Čvrsto vjerujemo da Vi, primatelji ovog dopisa, možete vrlo brzo riješiti alarmantnu situaciju na ovom tržištu i na taj način pomoći stanovnicima Bosne i Hercegovine. Naša kompanija, koja iza sebe ima desetljeća iskustva kao svojevrsni lider na tržištu ogrjeva Bosne i Hercegovine, svim predstavnicima državne, entitetske, županijske, pa i lokalne vlasti stoji na raspolaganju za bilo kakav vid pomoći iz našeg sektora. Ne dozvolite da u državi, koja zasigurno jedina u regiji može biti energetski neovisna, dočekamo zimu u hladnim domovima”, navodi se u apelu. h

bljesak.info