Home > BiH > Cijene niže već od petka? ‘Treba pričekati više detalja. Ovo su ozbiljni ljudi’

Cijene niže već od petka? ‘Treba pričekati više detalja. Ovo su ozbiljni ljudi’

Nakon održanih sastanaka s predstavnicima trgovačkih lanaca koji su trajali jutros od 9 sati, ministar Davor Filipović poručio je kako su načelno svi podržali prijedloge kojima bi se snizile cijene proizvodaIdemo u smjeru da dođe do smanjenja cijena većeg broja proizvoda. Načelno su svi podržali prijedlog vlade, sutra nastavljamo s razgovorima – poručio je Filipović na samom početku, najavljujući kako je ideja da se vrijednost potrošačke košarice koja obuhvaća 365 proizvoda vrati na cijene s 31. prosinca 2022. 

– Važno je da svi zajednički podrže inicijativu Vlade da dođe do smanjivanja cijena, to je najvažnije za građane. Razgovori idu u tom smjeru – komentirao je ministar. Nakon današnjih sastanaka, razgovori se nastavljaju i sutra, a lanci u međuvremenu imaju vremena za interne kalkulacije nakon kojih će moći dati konkretne datume od kojih bi se cijene smanjile. 

– Neki mogu već od petka, no treba pričekati više detalja do sutra. Ovo su ozbiljni ljudi, ne vjerujem da bi netko išao izigravati ovo o čemu smo razgovarali. U konačnici, trgovcima je u interesu da se očuva kupovna snaga u Hrvatskoj – kazao je.

Predstavnici 10 trgovačkih lanaca danas su se sastali s ministrom Davorom Filipovićem oko regulacije cijena proizvoda i njihovog vraćanja na razinu od kraja prošle godine. Prvi je na sastanak u ime Konzuma stigao Fabris Peruško koji je ocijenio pozitivnim tijek pregovora, a potom su se s njim sastali i ostali predstavnici. 

– Imali smo vrlo korektan razgovor s Filipovićem, razgovarali smo o potencijalnim mjerama i sve ide u dobrom toku. Mislim da ćemo postići dogovor i da će mjere biti definirane. Sačekat ćemo prijedlog, mislim da ćemo podržati ono što je manje-više razgovarano danas – komentirao je ranije Peruško. 

Nakon održanih sastanaka izjave za medije daje i ministar gospodarstva Davor Filipović, najavljujući što će se događati u idućim danima, uoči objave novog paketa mjera pomoći građanima.  govorimo o 365 proizvoda, već o ukupnoj vrijednosti potrošačke košarice, poručio je ministar gospodarstva.

– Neki neće to vratiti u potpunosti, nego za 90%, ali neki će vratiti u potpunosti – kazao je, zaključivši da će svi ići u smjeru da ”građanima bude lakše”. – Radimo na tome da se do kraja godine smanji veći broj proizvoda, i onih koji nisu obuhvaćeni ovom košaricom – kazao je.

Vecernji list