Home > Svijet > Cijene nafte pale četvrti tjedan zaredom

Cijene nafte pale četvrti tjedan zaredom

S druge strane, podršku cijenama pružaju prognoze analitičara da bi se manjak u ponudi nafte mogao produbiti u drugoj polovini godine.

Na svjetskim su tržištima cijene nafte pale i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, jer se trgovci plaše da će zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava oslabiti potražnja za “crnim zlatom”. Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošloga tjedna 1.5 posto, na 74,17 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1.8 posto, na 70.04 dolara.

Pad cijena četvrti tjedan zaredom posljedica je strahovanja trgovaca od slabljenja potražnje, s obzirom da se usporava rasta najvećih svjetskih gospodarstava. Niz posljednjih podataka pokazuje da oporavak kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog uvoznika nafte, nije tako brz kao što se očekivalo nakon ukidanja restriktivnih covid mjera, piše Hina. Usporen rast američkog gospodarstva S druge strane, rast američkog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača nafte, već se dulje vrijeme usporava jer tamošnja središnja banka već godinu dana podiže kamatne stope kako bi suzbila inflaciju. Moguće je i dalje povećanje kamata, što bi dodatno usporilo aktivnosti u gospodarstvu. Tako je u petak guvernerka Feda Michelle Bowman kazala da će središnja banka možda trebati još jednom povećati kamate ako inflacija ostane povišena.

Negativno je na cijene nafte utjecalo i jačanje američkog dolara jer zbog toga nafta postaje skuplja u zemljama koje koriste druge valute. Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 1.4 posto, što je njegov najveći tjedni dobitak od veljače. OPEC: Potražnja za naftom bi u drugoj polovini godine mogla biti veća S druge strane, podršku cijenama pružaju prognoze analitičara da bi se manjak u ponudi nafte mogao produbiti u drugoj polovini godine. Analitičari se pritom pozivaju na procjenu Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da bi potražnja za njezinom naftom u drugoj polovini godine mogla biti veća za 90.000 barela dnevno nego što su do sada prognozirali. “Tržište nafte bliži se deficitu u opskrbi, ako pođemo od pretpostavke da će OPEC dodatno smanjiti proizvodnju kao što je najavio”, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a. OPEC je odlučio od svibnja do kraja godine smanjiti proizvodnju za dodatnih 1,16 milijuna barela dnevno kako bi podupro cijene.

Nakon pada četiri tjedna zaredom, cijene su nafte u znatnom minusu od početka godine. Na londonskom je tržištu cijena barela u odnosu na početak godine pala više od 13, a na američkom više od 12 posto.

bljesak