Home > BiH > Cijene nafte na svjetskom tržištu pale treći tjedan, niže cijene i na crpkama u BiH

Cijene nafte na svjetskom tržištu pale treći tjedan, niže cijene i na crpkama u BiH

Cijene su prošlog petka porasle gotovo 2 posto jer je Irak izrazio podršku rezanju nafte od strane OPEC+, ali su izgubile oko 4% u cijelom tjednu, zabilježivši svoje treće tjedne gubitke prvi put od svibnja.Cijene nafte pale su u ponedjeljak, preokrenuvši svoj rast od petka jer je obnovljena zabrinutost oko pada potražnje u Sjedinjenim Američkim Državama i Kini narušila tržišno raspoloženje.

Cijena nafte Brent za siječanj bile su u padu za 71 cent, ili 0,87%, na 80,72 američka dolara po barelu, dok je cijena američke West Texas Intermediate (WTI) sirove nafte za prosinac bili na 76,49 američkih dolara, što je pad od 68 centi, ili 0,88%.

Obje referentne vrijednosti bile su znatno ispod 100-dnevnog pomičnog prosjeka od 86,61 USD po barelu za WTI i 82,31 USD po barelu za Brent.

00:00

Cijene su prošlog petka porasle gotovo 2 posto jer je Irak izrazio podršku rezanju nafte od strane OPEC+, ali su izgubile oko 4% u cijelom tjednu, zabilježivši svoje treće tjedne gubitke prvi put od svibnja.

“Ulagači su više usredotočeni na sporu potražnju u Sjedinjenim Državama i Kini, dok su se zabrinutosti oko mogućih poremećaja u opskrbi zbog sukoba Izraela i Hamasa donekle povukle”, rekao je Hiroyuki Kikukawa, predsjednik NS Tradinga, jedinice Nissan Securities, prenosi Klix.ba.

Američka uprava za energetske informacije (EIA) rekla je prošli tjedan da će proizvodnja sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama ove godine porasti nešto manje nego što se ranije očekivalo, dok će potražnja pasti.

Sljedeće bi godine potrošnja benzina po stanovniku u SAD-u mogla pasti na najnižu razinu u dva desetljeća, navodi se.

Slabi ekonomski podaci prošli tjedan iz Kine, najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte, također su povećali strahove od slabe potražnje.

Potrošačke cijene u Kini u listopadu su pale na najniže razine iz razdoblja pandemije, što dovodi u sumnju snagu ekonomskog oporavka zemlje.

 

Uz to, rafinerije u Kini tražile su manju opskrbu od Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog izvoznika, za prosinac.

Ipak, Kikukawa je rekao da će cijene nafte biti podržane ako se WTI približi 75 dolara po barelu.

Najveći izvoznici nafte Saudijska Arabija i Rusija prošli tjedan su potvrdili da će nastaviti s dodatnim dobrovoljnim smanjenjem proizvodnje nafte do kraja godine budući da zabrinutost oko potražnje i ekonomskog rasta nastavlja utjecati na tržišta sirove nafte.

OPEC+, Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznici uključujući Rusiju, sastat će se 26. studenoga.

Na strani opskrbe, američke energetske kompanije smanjile su broj naftnih platformi koje rade drugi tjedan zaredom na najnižu razinu od siječnja 2022., objavila je kompanija za energetske usluge Baker Hughes.

Prema podacima sa aplikacije Federalnog ministarstva trgovine, cijene goriva su u padu i na domaćem tržištu.

Tako najeftiniji dizel u Sarajevu iznosi 2,56 KM po litru, benzin 95 2,46 KM po litru i benzin 98 2,66 KM po litru.

Vecernji list