Chrome korisnike upozorava na nezaštićenost podataka

Google u svoj preglednik Chrome dodaje uslugu koja će korisnicima javljati kada se pokušaju prijaviti na usluge, servise i stranice koje su bile žrtve curenja podataka, objavio je Nacionalni CERT pozivajući se na Bleepingcomputer.com.

Sa sve većim brojem slučajeva curenja podataka i povećanim brojem incidenata u kojima zlonamjerni korisnici iskorištavaju tako pribavljene podatke, javila se i potreba za takvim alatom koji će dodatno upozoravati korisnike te tako povećati zaštitu njihovih podataka. Takav alat nije novost među preglednicima, a jedan od poznatijih je i Firefox Monitor koji je ugrađen u preglednik Mozilla Firefox, a nastao je kao plod partnerstva između poznate stranice Have I Been Pwned i Mozille, javlja Bug.hr.

Prateći konkurenciju, sličan je alat izdao i Google, u obliku dodatka za Chrome naziva Password Checkup, koji nakon instalacije upozorava korisnike u slučajevima kompromitacije njihovih korisničkih imena i lozinki. Nakon što je analiza prikupljenih podataka pokazala kako je taj alat koristan, Google se odlučio ugraditi ga izravno u preglednik Chrome.

Prema dosad pokazanom, korisniku čiji su podaci kompromitirani bi se trebala pokazati obavijest koja će sadržavati informacije o tipu kompromitacije, podacima koji su iscurili te stranicama koje su pogođene.