Home > Magazin > Četveročlanoj bh. obitelji na moru samo za jedan ručak i piće u restoranu treba oko 120 KM

Četveročlanoj bh. obitelji na moru samo za jedan ručak i piće u restoranu treba oko 120 KM

Turistički aranžmani u Hrvatskoj ove godine spadaju među najskuplje u Europi, što predstavlja izazov za mnoge koji žele ljetovati u ovoj zemlji, piše portal Večernjeg lista BiH. Brojne obitelji u BiH pokušavaju već mjesecima naći najpovoljnije aranžmane sa što pristupačnijim cijenama, a tek rijetki će u tome i uspjeti. – Tražim apartman za dvije odrasle osobe i dvoje djece u blizini mora – samo je jedna od objava koje se posljednjih dana mogu pročitati na stranicama na kojima se traže apartmani, ali i na kojima iznajmljivači nude apartmane.

 

Razlike i noćenja

Nešto pristupačnije cijene građane će dočekati u jedinom bh. gradu na moru, Neumu. Davor Krešić, potpredsjednik Udruge hotelijera općine Neum, nedavno je za Faktor kazao kako su ove godine cijene u Neumu od 5 do 10 posto više nego prošle, ali su i dalje mnogo niže nego u susjednoj Hrvatskoj. Cijena kompletnog ljetovanja, naravno, ovisi o nekoliko čimbenika. Odlučite li se za apartman, cijena se po danu kreće od 50 do 150 eura (od oko 100 do oko 300 KM). Kada je riječ o hotelskom smještaju, četveročlana će obitelj ove godine za hotel s četiri zvjezdice na bazi polupansiona (doručak i večera uključeni u cijenu) u srpnju i kolovozu trebati izdvojiti od 450 do 500 KM po danu. Sedam noćenja u polupansionu u Makarskoj za jednu osobu stoji 535 eura (1046 KM). Za isti broj dana u hotelu s tri zvjezdice koji se nalazi 350 metara od jedne od najljepših breljanskih plaža platit ćete 665 eura (1300 KM). Ako uzmemo u obzir četveročlanu obitelj, roditelje s dvoje djece, sedmodnevni boravak na jugu Dalmacije mogao bi koštati gotovo 2000 eura ili 3911 KM (cijene za djecu su obično niže). Uzimajući u obzir ostale troškove, od putovanja, hrane, turističkih posjeta, za prosječan boravak na moru četveročlana obitelj treba izdvojiti u najmanju ruku 2500 eura, što je 4889 KM. Za dvije osobe jedno noćenje u apartmanu u Splitu stoji od 80 pa sve do 400 eura, što je od 156 do 782 KM, pisao je ranije Kroativ. U mnogim ponudama u tu je cijenu uključen samo doručak. Cijene u Istri, ali i ostatku Jadrana u istom su cjenovnom rangu, a početne cijene apartmana za iznajmljivanje porasle su na oko 80 eura (156 KM), i to u jeftinijoj varijanti. Kada je pak riječ o Crnoj Gori, cijene su malo pristupačnije. Cijene privatnih apartmana u Budvi trenutačno se kreću između 100 i 150 KM ili više. Sve popularnije, upravo zbog cijena, su dalje destinacije poput Grčke, Turske, Albanije i Egipta, što tvrde i iz agencija koje bh. građanima nude i plaćanje ljetovanja na rate. – U ponudi imamo plaćanje na rate. Ta opcija je također vrlo popularna, a plaćanje se vrši u 12 ili 24 rate – kazala nam je nedavno djelatnica sarajevske agencije za putovanja.

 

Nezavisne su provjerile i kako se kreću cijene u kafićima i restoranima u Makarskoj. Samo za ručak ili večeru s pićem u restoranu bit će potrebno izdvojiti minimalno 120 KM za četiri osobe, i to ako se odluče za tjesteninu, rižoto ili ćevape.

 

Cijene hrane i pića

Za nešto drugo s jelovnika, primjerice ribu ili meso, potrebno je izdvojiti znatno više novca, a kad na to dodate kolač ili sladoled, jedan obrok za četvero košta oko 200 KM. Svakako ćete jeftinije proći ako kuhate u vlastitoj režiji, ali teško da će netko odlučiti kuhati na odmoru pa će tako jedan obrok u restoranu s pićem za dvoje odraslih i dvoje djece koštati minimalno 60 eura, odnosno oko 120 KM. Naravno, mnogi će se odlučiti ispijati kavu, piće ili koktele na obali mora, a u restoranima i kafićima na makarskoj obali šalica kave košta 1,80 eura (3,52 KM), kapučino 2,50 (4,90 KM), a Nescafe 2,30 eura (4,50 KM), dok sokovi poput Coca-Cole, Schweppesa i Fante koštaju 3,30 eura (6,45 KM). S druge strane, kugla sladoleda košta 2,50 eura (4,89 KM), malo pivo od 4 do 5,50 eura (7,80 do 10,76 KM), dok pivo od 0,5 l košta od 4,50 do 6,30 eura ili 8,80 do 12,30 KM. Osim toga, decilitra vina u restoranu košta pet eura, dok cijene koktela idu od 10 do 12 eura, što je od 19,56 do 23,47 KM.

Vecernji list