Home > BiH > Četiri kategorije u FBiH dobit će novčanu pomoć od EU

Četiri kategorije u FBiH dobit će novčanu pomoć od EU

Ukupno 109.000 kućanstava u Federaciji BiH moći će računati na financijska sredstva iz paketa pomoći energetski siromašnim kućanstvima, a koja je osigurala Europska unija.

Definirane su četiri kategorije: obitelji u kojima ni jedan član ne radi, korisnici mirovina do iznosa zajamčene mirovine, obitelji s djecom korisnicima dječjeg dodatka te samohrani roditelji bez stalnih ili s prihodima manjim od minimalne plaće.

Kako bi se maksimalno ubrzao proces raspodjele novčanih sredstava koja su pripala Federaciji, podsjećamo, riječ je o iznosu od 64,5 milijuna KM, bit će nužna pomoć i UNDP-ja, a upravo je o toj temi federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić razgovarao s rezidentnom predstavnicom UNDP-ja u BiH Stelianom Nederom i njezinim suradnicama, piše Večernji list.

Poruke sa sastanka idu u smjeru potrebe da se projekt realizira transparentno i bez kašnjenja, a iz Federalnog ministarstva ističu i kako je cilj da se ova pomoć podijeli što prije kućanstvima, ali i da se proces provedbe projekta pojednostavi.

U tom kontekstu potvrđeno je kako će u provedbu biti uključeni predstavnici lokalnih zajednica koji će prikupiti sve prijave i selektirati ih shodno kriterijima koji su utvrđeni programom utroška sredstava koji će Vlada Federacije usvojiti na jednoj od sljedećih sjednica.

Delić je pritom poručio kako u provedbi projekta ne smije biti pogreške, a naveo je i kako mu je drago što je UNDP već obavio preliminarne razgovore s EU izaslanstvom i prihvatio pružiti potporu sa stručnjacima koji će raditi na nadogradnji softvera. U tom je kontekstu objasnio kako je softver baza u kojoj imaju veći dio podataka, ali treba biti povezan i s drugim institucijama koje prikupljaju podatke nužne za realizaciju ovakvog projekta.

U tom smislu nastojanja su također usmjerena i na smanjivanje utjecaja ljudskog čimbenika, tako da se teži maksimalnoj automatizaciji procesa. Istodobno, kada je riječ o obiteljima koje imaju pravo ostvariti podršku, detaljni kriteriji će biti pravodobno objavljeni.

Iz resornog ministarstva podsjetili su kako je u ovom slučaju riječ o mjeri potpore energetski siromašnim kućanstvima kako bi se nadišao rast cijena grijanja u sezoni 2022./2023. godine, a realizacijom paketa pomoći ispunjen je i preduvjet za potpisivanje financijskog sporazuma za instrument IPA III za 2023. godinu između BiH i Europske komisije, kao i za početak provođenja ugovora o paketu energetske potpore državi u izgradnji otpornosti.

Jabuka