Čerkez: Zajednički odgovoriti na najveći izazov u životu

“Svjedočimo najvećoj zdravstvenoj i ekonomskoj krizi koje su ostavile posljedice po cijelom svijetu, ali kolike će te posljedice biti po zdravlje stanovništva i ekonomiju zavisi od svih nas”, rekao je član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu.

On ističe da “svi zajedno moramo raditi da bismo odgovorili na vjerovatno najveći izazov u našim životima. Moramo biti odgovorni i primijeniti mjere koje smo donijeli“.

“Zatvaranjem ili ‘lockdownom’ smo pokušali zaustaviti prvi val pandemije, veliku smrtnost i posljedice, što mnoge zemlje nisu uspjele. Imali smo među tri najbolja odgovora u Europi i izbjegli smo crni scenarij. U tom trenutku smo nastojali ojačati zdravstveni sistem, a pokušali smo i educirati stanovništvo”, podsjetio je Čerkez.

Navodi da je Federalno ministarstvo zdravstva periodično popuštalo mjere i vremenom se situacija s pandemijom ustabilila.

“Pokušavamo živjeti s ovim virusom jer ne možemo stalno biti zatvoreni. Mjere koje imamo su donesene manje-više u svim europskim zemljama, efikasne su i kvalitetne i mogli bismo donijeti samo restriktivnije mjere. Aktualne su dosta restriktivne, ali omogućavaju funkcioniranje ekonomije. Ukoliko bismo ponovo imali zatvaranje, došli bismo u tešku situaciju da preživimo. Stoga ne vjerujem da će Krizni stožer ponovo uvoditi rastriktivne mjere u vidu ‘lockdowna”, podvukao je.

Upozorio je da će, ukoliko se situacija pogorša, svakim danom biti sve teže. Očekuje stoga jači angažman Ministarstva unutrašnjih poslova i inspekcija na terenu, u smislu nadzora nad provođenjem mjera koje su donijete.

“Danas, na poziv premijera, imamo sastanak FUP-a, FUZIP-a i Kriznog stožera i nadamo se jačem uključenju svih strana u praćenju i provođenju mjera. Stanje je danas teško ali kontrolirano. Broj smrtnih slučajeva u posljednjih nekoliko dana pokazuje ozbiljnost situacije. Virus ne bira, što pokazuje sve veći broj mlađih ljudi koji su zaraženi, ali mi možemo odlučiti da li ćemo se ponašati po preporukama ili ne”, dodao je Čerkez.

Navodi da zdravstveni sistem u ovom trenutku odgovara na krizu u skladu sa svojim mogućnostima, ali napominje da bi pogubno bilo da s dolaskom jeseni dođe do velikog povećanja zaraženih osoba, zbog čega je još jedanput apelirao na građane da poštuju mjere.

U protekla 24 sata na prostoru Federacije BiH testirano je 919 uzoraka, od kojih je 128 pozitivno na koronavirus – kazao je direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar povodom aktualne epidemiološke situacije.

Po njegovim riječima, do današnjeg dana na prostoru Federacije BiH testiran je 91.631 uzorak, od kojih je 7.828 bilo pozitivno.

Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljena su 4.072 pacijenta, dok je trenutno aktivan 3.571 slučaj pozitivan na ovaj virus.

Pehar je naveo da je u Federaciji BiH trenutno hospitalizirano 296 pacijenata, od kojih je osam na respiratoru.

U protekla 24 sata prijavljena su i tri smrtna ishoda. U pitanju su ženske osobe iz Sarajeva, Lukavca i Živinica.

“S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH, koje dovodimo u vezu sa virusom COVID-19, je 185. Od toga je 117 osoba muškog i 68 osoba ženskog spola. Danas je bila u toku aktivnost prebacivanja naše baze na novi, veći server, u cilju da već od sutra imamo brže, točnije, kvalitetnije podatke, dostupnije svima”, naveo je Pehar.

Vlada FBiH