Čerkez se nada stabilnom ljetu: U FBiH pet novooboljelih, 44 osobe se oporavile

O trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH izvijestio je član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez. U posljednja 24 sata otkriveno je pet novih pozitivnih slučajeva, a oporavilo se 44 zaraženih.Od 900 testiranih na koronavirus u posljednja 24 sata pet osoba je bilo pozitivno. Pozitivni su iz tri kantona – Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog i Kantona Sarajevo.

Od početka epidemije u FBiH testirano je ukupno 30.712 sugrađana, a 1.009 osoba je bilo pozitivno, od čega su trenutno aktualna 124 slučaja infekcije.

Kada je riječ o oporavljenima, situacija je svakim danom ohrabrujuća, u posljednja 24 sata oporavile su se 44 osobe, a ukupno je do sada 848 oporavljenih.

“Imamo još 541 slučaj u RS, stanje u BiH je pod kontrolom, epidemiološka situacija je stabilna”, rekao je Čerkez.

Na hospitalizaciji je 25 pacijenata pozitivnih na koronavirus, a niko od njih nije životno ugrožen.

On je ponovio da će ulazak u BiH najvjerovatnije biti omogućen u šestom mjesecu, ali da su još uvijek u toku dogovori u vezi s tim ko će smjeti ući u državu, a ko ne.

“Moramo reći da nije isto ako neko ulazi iz Italije, gdje ima prilično veliki broj još uvijek umrlih pacijenata dnevno ili iz nekih zemalja gdje je situacija mirna”, objasnio je Čerkez.

Objašnjava da je dobra organizacija dovela i do dobre epidemiološke situacije, ali da se u ljeto mora ući pažljivo kako na jesen ne bismo opet imali jake restrikcije.

“Ovo nije posljedica slučajnosti nego vrlo organiziranog djelovanja i Federalnog ministarstva zdravstva i Vlade FBiH i Zavoda za javno zdravstvo. Tokom ljeta planiramo nastaviti aktivnosti i sastanke kako bismo se što bolje pripremili za jesen da se ne bi desilo da moramo raditi velike restrikcije kao sada”, kazao je naglasivši da se nada stabilnom ljetu.

Uskoro će i Veterinarski fakultet u Sarajevu početi raditi komercijalne testove za one koji imaju potrebu testiranja radi odlaska u države koje traže tu potvrdu, najavio je Čerkez.

Dotaknuo se i nargila barova za koje je kazao da mogu raditi, ali ne i služiti nargile zbog toga što su štetne za pluća – najjosjetljiviji organ kada je riječ o koronavirusu.