Čerkez: Moguće strožije mjere

”Mi smo dali neki okvir da bi prekinuli širenje korone, ali ne isključujemo mogućnost uvođenja i mjera na razini Federacije.”

Gost Dnevnika 2 Televizije Bosne i Hercegovine bio je Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH. On je govorio o proglašenju epidemije na području ovog entiteta. Odluka je donesena nakon analize trenutne situacije sa virusom korona, kazao je Čerkez. “Nakon što je nekoliko kantona zatražilo dozvolu da uvedu stanje epidemije, mi smo u suglasnosti a ostalim institucijama proglasili stanje epidemije u FBiH.

Želim naglasiti da se stanje epidemije ne uvodi ponovo, kako neki mediji pišu, već prvi put u FBiH. Prvi put je bilo uvedeno stanje prirodne nepogode koje je ukinuto. Ovo omogućava bolju operativnost Kriznog stožera i Federalnog ministarstva zdravstva. Bolje raspolaganje financijskim sredstiva, operativnost, mobiliziranje novih izvora iz Fedracije i bolju mogućnost borbe protiv COVID-19”, pojasnio je pomoćnik ministra zdravstva FBiH. Sve mjere koje su prethodno donesene i koje su na snazi sada se mogu puno brže, istaknuo je on.

“U ovom trenutku neće biti nikakvih dodatnih mjera, ali ne isključujemo mogućnost dovođenja bilo koje mjere, npr. samoizolacije ako to situacija bude zahtjevala. Mi to ne bi htjeli. Stanje je ozbiljno, ali pod kontrolom. Sve veći je priljev pacijenata u bolnice i mi moramo se odgovorno ponašati. Ne samo zbog zdravlja drugih nego i zbog zdravstvenog sustava, jer ako dođe do naglog povećanja pacijenata u bolnice pitanje je kako će se to riješiti”, kazao je Čerkez za BHRT.

Ocijenio je kako za sada zdravstveni radnici rade dobro, ali su preumorni i na izmaku snage. “Mi smo dali mogućnost i mogućnost ostaje da svaki kanton procijeni svoju situaciju i da donosi mjere na nivou kantona koje su strožije. Mi smo dali neki okvir da bi prekinuli širenje korone, ali ne isključujemo mogućnost uvođenja i mjera na razini cijele Federacije”, kazao je Čerkez.

Bljesak.info