Čarobni svijet kraških polja predstavljen livanjskoj publici

dav

IZVORNI TEKST

Stara izreka kaže: „Jedna slika vrijedi 1000 riječi“, te tako i izložba fotografija, svečano otvorena u subotu, 12. 2. 2022. u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica u Livnu, priča priču o ljudima, kulturnom naslijeđu, hidrologiji, prirodnim ljepotama i biodiverzitetu čarobnog svijeta kraških polja.

Na dvadeset panoa velikog formata prikazane su najuspješnije fotografije domaćih i inostranih autora sa foto takmičenja „Kraška polja Bosne i Hercegovine 2021“ organizovanog tokom jula i avgusta prošle godine. „Pozivu za učešće u foto konkursu odazvala su se 52 domaća i inostrana autora sa 369 fotografija nastalih na 23 kraška polja u Bosni i Hercegovini pa je bio pravi izazov za naš žiri da odabere svega dvadeset radova“, kaže nam Biljana Topić iz Ornitološkog društva Naše ptice, koje je i organizator takmičenja i izložbe.

„Poseban kuriozitet izložbe je da je od 14 nagrađenih autora, čak 5 Livnjaka, te da je deset fotografija nastalo u Livanjskom polju i okolici, a čak 17 na teritoriji HBŽ/ Kantona 10, što svjedoči kako o velikom talentu domaćih autora, tako i o nesvakidašnjim prirodnim ljepotama područja“, priča nam Goran Topić.

Više od stotinu posjetitelja koji su prisustvovali otvaranju mogli su tako uživati u ovom festivalu fotografije, a kako su se pobjedničke fotografije iz svake od četiri kategorije natječaja našle na razglednicama i kalendarima, i preuzeti promotivne materijale.

Biljana i Goran, koji su i autori izložbe, livanjskoj publici su predstavili rezultate i ciljeve foto konkursa i značaj fotografije za promociju područja, a potom i uručili zahvalnice i nagrade najuspješnijim autorima.

Izložba je otvorena do 18. 2. 2022. pa pozivamo sve ljubitelje prirode i dobre fotografije da je posjete svakim radnim danom u periodu od 8-16 h. Nakon toga, izložba putuje dalje kroz BiH. Ulaz je besplatan.

 

Foto konkurs i sama izložba realizovani su u okviru projekta “Kraška polja 3+ Podrška zaštiti i održivom regionalnom razvoju Livanjskog i Duvanjskog polja”, koji implementira Ornitološko društvo “Naše ptice” u saradnji sa partnerskim organizacijama “EuroNatur”, “Centar za životnu sredinu” i “Naša baština”, a finansira fondacija MAVA”.

Autori izložbe:
Biljana Topić (biljana.rankovic75@gmail.com)
Goran Topić (goran.topic84@yahoo.com)