Home > BiH > Bugojno: Odavanje počasti za ubijene Hrvate

Bugojno: Odavanje počasti za ubijene Hrvate

Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata HVO HB Bugojno najavila je za ponedjeljak, 30. listopada, odavanje dužne počasti za sedam sugrađana koji su ubijeni pri pokušaju bijega iz ratnog pakla u Bugojnu, najavili su organizatori.

Paljenjem sedam svijeća pred spomen-obilježjem u gradskom katoličkom groblju i molitvom za duše sedam naših sugrađana u bugojanskoj župnoj crkvi odat ćemo dužnu počast dijelu od 70 civilnih žrtava rata u Bugojnu, njih sedam koji su ubijeni pri pokušaju bijega iz ratnog pakla u Bugojnu 30. listopada 1993. godine, navodi se u najavi.

Kako se dodaje, na ovaj način prisjetit će se jednog u nizu nekažnjenih zločina nad Hrvatima Bugojna.

Mnogima je teror rata, progona i masovnih zločina koji su nad Hrvatima Bugojna počeli u srpnju ’93. godine napadom Armije R BiH s ciljem progona i etničkog čišćenja Bugojna od hrvatskog i srpskog stanovništva, postao nepodnošljiv te su pokušavali pronaći spas od pakla u kojemu su se našli, dodaje se.

Dalje stoji kako su među njima bila sedmorica civila od kojih je najmlađi imao 50, a najstariji 63 godine.

Sva su sedmorica okrutno likvidirana pucnjevima iz neposredne blizine na lokalitetu Gorice gdje su sutradan pronađena njihova tijela. Zbog ovog zločina protiv civilnog stanovništva podnesena je kaznena prijava protiv jednog ili više nepoznatih počinitelja tadašnjem Višem javnom tužiteljstvu u Travniku, još u studenome 1995. godine. No, počinitelji ni eventualni nalogodavci nikad nisu procesuirani, istaknuto je u priopćenju.

Organizatori se pitaju koliko još godina treba proći i hoće li brojni zločini nad Hrvatima Bugojna, uključujući i progon 15 tisuća Hrvata, logore i okrutna ubojstva civilnih žrtava i zarobljenika te nasilna odvođenja u nepoznato, ikada biti rasvijetljena.

Bez procesuiranja kreatora i nalogodavaca zločina, Dževada Mlaće i Selme Cikotića, klupko zločina neće se početi odmotavati jer procesi protiv nekolicine niže rangiranih i neposrednih izvršitelja nisu doveli do rasvjetljavanja i kažnjavanja razmjera zločina koji su ogromni. Nismo pronašli tijela 15 naših nasilno odvedenih logoraša, a 70 civilnih žrtva rata još uvijek čeka pravdu, zaključeno je u priopćenju.

Jabuka.tv