Home > BiH > Broj migranata na Balkanu povećan za 60 posto

Broj migranata na Balkanu povećan za 60 posto

Zamjenica generalnog direktora Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Ugochi Florence Daniels izjavila je jučer na konferenciji “Sarajevski dijalog o migracijama” da je prošle godine na zapadnom Balkanu zabilježeno povećanje broja migranata od 60 posto u odnosu na 2021. Objasnila je kako istodobno pet posto lokalnog stanovništva svake godine napusti regiju zbog društvenih i ekonomskih čimbenika.

Daniels je poručila kako je nužan nastavak napora u borbi protiv krugova koji se bave trgovinom ljudima i na uspostavljanju sustava za povratak u zemlje podrijetla onih migranata koji ne ispunjavaju zakonske uvjete za ostanak. Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić rekao je kako će zemlje zapadnog Balkana biti još više jedinstvene i solidarne u svladavanju svih problema koje sa sobom nose migracije. Dodao je kako geostrateški značaj regije dugo nije bio očigledniji nego tijekom migrantske krize koja, osim humanitarnog, predstavlja i politički te sigurnosni izazov.

– Kriminalitet u migrantskoj krizi najviše se ogleda u ilegalnom prometu i trgovini ljudima, ali i drogom i oružjem – naglasio je Nešić. Dodao je kako su zemlje regije svojim odnosom prema toj krizi pokazale da što prije trebaju postati dio Europske unije.

 

00:00

Državni tajnik za pitanja migracija i azila Švedske Anders Hall naglasio je kako su migracije u vrhu prioriteta švedskog predsjedanja Europskom unijom te da su zemlje zapadnog Balkana ključni partneri EU u nastojanju na očuvanju sigurne i prosperitetne Europe. Istaknuo je da BiH ima povijesnu priliku da postane punopravna članica EU i pozvao da ona bude iskorištena jer će je ostale članice rado primiti..

Vecernji list