Home > BiH > Bosansko Grahovo je jedna od najnerazvijenijih općina u Bosni i Hercegovini

Bosansko Grahovo je jedna od najnerazvijenijih općina u Bosni i Hercegovini

Bosansko Grahovo je jedna od najnerazvijenijih općina u Bosni i Hercegovini. Prema posljednjem popisu, ima „najstarije“ stanovništvo.

Prosječna dob blizu 1.200 stanovnika ove općine je 52 godine. Prošle godine ovdje je rođena samo jedna beba, a jedina osnovna škola ima samo četiri prvašića.

Mirela Šahman majka je jedine bebe rođene prošle godine u Bosanskom Grahovu. Rodom je iz Tešnja. U Bosanskom Grahovu živi gotovo tri godine.“Imam sina starijeg dvije i pol godine, Safeta, i Benjamina koji je rođen prošle godine. Ne radim nigdje, domaćica sam. Suprug radi tu na tresetu, gdje se pravi zemlja, humus. Već dugo godina, 17 godina već je tu. Ima skromnu, dobru plaću, živimo od plaće, normalno sve”, priča Šahman koja se ne žali što je ostala bez ikakvog poticaja kao majka dvoje male djece u općini čije je stanovništvo sve starije, po posljednjem popisu najstarije u Bosni i Hercegovini, javlja Radio Slobodna Evropa.

poster

00:00

“Ja kao nezaposlena rodilja, pošto nemam neki boravak po njihovom zakonu od tri godine, nisam ostvarila pravo na porodiljno ni za Safeta ni za Benjamina, niti sam dobila pomoć od općine. Ništa znači”, ističe majka dva dječaka.

Poticaj od 500 maraka općina isplaćuje rodiljama koje su najmanje tri godine prijavljene u ovom gradu.

 

“Nažalost, ja zaista ne mogu mijenjati odluku”, poručuje načelnik Bosanskog Grahova, Uroš Đuran.

Vecernji list